Čadež: Robna razmena sa Bugarskom oko 600 miliona evra
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Privredna komora Srbije

Čadež: Robna razmena sa Bugarskom oko 600 miliona evra

InfoBiz -
Potencijali za privrednu sardnju Bugarske i Srbije su veliki, a interes je obostran.Posebno su interesantne oblasti energetika, saobraćaj, poljoprivreda, automobilska industrija, turizam, proizvodnja nameštaja, keramike i građevinski sektor, rekao je predsednik Komore

BEOGRAD - Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske u prošloj godini bila je oko 600 miliona evra i Bugarska je 17. partner Srbije u trgovinskoj razmeni, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je u PKS-u na sastanku o ekonomskoj saradnji Srbije i Bugarske na kojem su prisustvovali i predsednik Bugarske Rosen Plevneliev i ministar privrede Srbije Željko Sertić kazao da postoje svi preduslovi da se se privredna saradnja Srbije i Bugarske poveća.

"Potencijali za privrednu sardnju Bugarske i Srbije su veliki, a interes je obostran.Posebno su interesantne oblasti energetika, saobraćaj, poljoprivreda, automobilska industrija, turizam, proizvodnja nameštaja, keramike i građevinski sektor", kazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, Bugarska je partner Srbije ne samo u ekonomskom, već i u političkom smislu i da su Srbiji veoma značajna Bugarska iskustva u pregovorima sa EU. On je naveo i da je Srbija za privrednike iz Bugarske interesantna jer na nju mogu da računaju kao sigurnog i pouzdanog partnera, sa velikim izvoznim potencijalom. Predsednik Bugarske Rosen Plevneliev kazao je da između Srbije i Bugarske postoji jaka pozitivna energija i da je to zajedno sa dobrosusedskim odnosima velika prednost za obe zemlje.

"Veliki je potencijal celog ovog regiona, a uzajamna povezanost i bliskost, odnosno dobrosusedstvo je veoma bitno. Verujem da će Srbija i Bugarska kapitalizovati svoj strateški položaj", kazao je on. Plevneliev je naglasio i da privrednici obe zemlje mogu mnogao da doprinesu da se ojačaju međusobni odnosi Srbije i Bugarske, a da je na državnicima da stvore sve preduslove za to, na čemu se i radi naglasivši da nikada do sada nije bio toliko razvijen politički dijalog između Srbije i Bugarske. On je dodao i da je otvoren za sve nove ideje i predloge privrednika u cilju jačanja saradnje dve zemlje. "Svako pojedinačno je jako mali, ali svi zajedno možemo biti efikasni", kazao je on.

Plevneliev je kazao i da bi svaka zemlja trebalo da ima bar tri nezavisna izvora gasa i da taj energent ne treba da bude oružije kojim će se kažnjavati, već proizvod kojim se trguje. Bugarski predsednik je juče kazao da Bugarska nije prepreka za realizaciju bilo kog energetskog projekta, pa ni Južnog toka, ali da ne može dozvoliti da evropski zakoni budu prekršeni na njenoj teritoriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track