IZBOR MENADŽMENTA: Prihvaćena i Esmarkova ponuda za upravljanje Železarom
Foto: Profimedia

U igri pet firmi

IZBOR MENADŽMENTA: Prihvaćena i Esmarkova ponuda za upravljanje Železarom

InfoBiz -
Komisija će izabrati najbolje kandidate, koji će pokazati na koji način misle da unaprede proizvodnju. Ponuđači će imati prezentacije tokom naredne nedelje

BEOGRAD - Od šest kompanija koje su poslale zvanične ponude za profesionalno upravljanje „Železarom Smederevo“, bilo je pet valjanih, saopštilo je juče Ministarstvo privrede. Među kompanijama čija je ponuda prihvaćena jeste i američki „Esmark“.Prema saznanjima Kurira, u igri su firme iz Monaka, Holandije, Amerike, Švedske, Slovačke i Nemačke. S obzirom na to da je Kurir već objavio da su se na tender prijavili „Monako risorsis grup“, „Pikaro“ iz Slovačke, „Prominvest AG“ iz Švajcarske, američki „Esmark“, holandski „HPK inženjering“, „Emlok AB“ iz Švedske, „Global stil konsalting“ iz Nemačke, jasno je koje su od njih i ponuđači. Zainteresovani„Komisija će do kraja nedelje izabrati najbolje kandidate, koji će svojim prezentacijama pokazati na koji način misle da unaprede proizvodnju, zadrže radnike i obezbede da ‚Železara‘ radi punim kapacitetom i bude profitabilna kompanija“, poručeno je iz ministarstva.- Najbitnije je da ima dosta zainteresovanih i da se sve kompanije bave proizvodnjom čeličnih proizvoda - rekao je tim povodom Bojan Bojković, direktor „Železare“. On je istakao da će novih 12 direktora, koliko će ih biti privremeno zaposleno na poslovima prodaje, proizvodnje, nabavke, finansija, biti suočeno sa zahtevom Vlade da se svih 5.000 radnika zadrži, a da čeličana radi maksimalnim kapacitetima, kako bi bila profitabilna.Paralelni šefoviBojković je naglasio da je paralelno upravljanje smederevskom čeličanom prelazni period ka krajnjem rešenju - privatizaciji, potvrdivši nedavnu najavu premijera Aleksandra Vučića da će „Železara“ za godinu do godinu i po dana biti ponovo stavljena na prodaju. Bojković objašnjava da je po izboru najboljeg ponuđača predviđeno da se prvo potpiše ugovor na određeni rok, najverovatnije do 2016, o angažovanju stručnog menadžmenta, kao i da će upravo kompanije koje su se prijavile na ovaj tender verovatno posle toga želeti da uđu i u proces privatizacije čeličane, slično kao što je to uradio i američki „Ju-Es stil“ svojevremeno.Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da će, nakon otvaranja ponuda, u roku od pet-šest dana biti doneta konačna odluka o izboru upravljačkog tima za „Železaru“.Odluka do 13. marta- Od utorka do četvrtka zasedaće komisija i u roku od pet-šest dana biće doneta konačna odluka o izboru - rekao je Vučić. Kako je dodao, ako ponude budu ispunjavale uslove koje je država propisala, ceo postupak će biti završen do 12-13. marta. Javni poziv za novi menadžment Vlada je raspisala posle neuspelih pregovora o strateškom partnerstvu s „Esmarkom“.

Uslovi tenderaŠTA SE OČEKUJE OD BUDUĆEG RUKOVODSTVAPrema uslovima tendera, kompanije su bile u obavezi da dostave 12 biografija vrhunskih stručnjaka, kao i inicijalni i indikativni plan, koji treba da sadrži strategiju prodaje „Železare“, projektovane cene za ključne finalne proizvode, projektovan plan proizvodnje, strategiju nabavki, plan finansiranja i projekciju novog zapošljavanja. Od profesionalnog menadžmenta se očekuje povećanje prodaje i proizvodnje na nivou ne manjem od 1,5 miliona tona čelika godišnje, uvođenje novih tehnologija i osvajanje novih tržišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track