SKANDAL: Selakovićev rođak zaradio milione na čišćenju Vlade Srbije!

Cveta porodični biznis preko leđa građana

SKANDAL: Selakovićev rođak zaradio milione na čišćenju Vlade Srbije!

InfoBiz -
Manojle Selaković, sinovac ministra pravde, direktor je u privatnoj firmi koja održava higijenu u državnim ustanovama. Ta firma zaradila je čak 870 miliona dinara u poslednje dve i po godine

BEOGRAD - Dok se priprema za fotelju direktora nabavke u „Železnicama Srbije“, Manojle Selaković, bliski rođak ministra pravde Nikole Selakovića, radi kao komercijalni direktor u „Kopservisu BMK“, kompaniji za čišćenje i održavanje higijene koja već godinama tesno sarađuje s ministarstvima i javnim službama.Tako je samo za poslednje dve i po godine ova privatna firma ulepšavanje svih 18 ministarstava, Narodne banke Srbije i drugih državnih organa i javnih preduzeća naplatila čak 870 miliona dinara, pokazuju podaci sa sajta javnih nabavki. Krenulo posle izboraNajveći deo tih para je firma čiju komercijalu vodi Manojle Selaković prihodovala od Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koja je nadležna za nabavku usluga svim republičkim organima, uključujući i Ministarstvo pravde.Čini se da im je posao posebno dobro krenuo nakon promene vlasti 2012, kad su preuzeli većinu državnih organa koje je do tada mahom čistila kompanija „Mopeks“, koja je bila u vlasništvu roditelja funkcionera DS Janka Radakovića. Izvor Kurira iz Vlade Srbije tvrdi da nije slučajno što je došlo do promene kompanije koja je zadužena za održavanje javnih službi, što se finansira iz budžeta.- Javna je tajna da se s promenom vlasti menjaju i metle i četke koje čiste državne institucije. Tako je sa silaskom DS s vlasti „počišćena“ i njihova firma „Mopeks“, koja je bila u vlasništvu roditelja visokog funkcionera DS. Njeno mesto je sada zauzela firma „Kopservis BMK“ u kojoj radi bliski rođak ministra pravde. Ta firma je samo za jedan posao u 2014. dobila 324 miliona dinara - objašnjava naš sagovornik.Vlada ne da tačnu cifruIz Uprave za zajedničke poslove nisu nam odgovorili koja je vrednost poslova koje je kompanija „Kopservis BMK“ ostvarila s Vladom, kao ni to da li se poslovi ovoj firmi dodeljuju zato što u njoj radi rođak Nikole Selakovića.Manojle Selaković, međutim, potvrđuje za Kurir da mu je ministar pravde rođak, ali negira da zbog toga firma u kojoj sada radi dobija poslove u Vladi.- Nikola Selaković je moj stric, ali on nema nikakve veze s poslovima koje moja kompanija obavlja. Poslovi su dobijeni na tenderu, gde se javlja više ponuđača, a pobeđuje onaj koji da najpovoljniju ponudu. Koliko je meni poznato, „Kopservis BMK“ održava mnoge javne službe, ali mislim da nije angažovan u Ministarstvu pravde - tvrdi Manojle.

Opšta praksaMINISTAR UDOMIO I ROĐAKUMinistar pravde, kako saznajemo, nije uhlebio samo sinovca Manojla Selakovića, već je posao u informativnoj službi svog kabineta našao i za rođaku Tijanu Varagić. U kabinetu ministra nisu hteli to da komentarišu.

Manojle SelakovićDIREKTOR SAM ZBOG ISKUSTVAManojle Selaković tvrdi da ga za funkciju u železnici, o čemu je Kurir pisao, nije preporučio stric ministar, već radno iskustvo koje ima.- Na to mesto me je preporučilo obrazovanje i rad u nekoliko inostranih kompanija. Nisam radio u javnom sektoru, ali moje radne reference su verovatno uticale na moj izbor - kaže Selaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track