DANAS NASTAVAK: U pregovorima sa Esmarkom na prvom mestu državni interes
Foto: Tanjug

Teški razgovori

DANAS NASTAVAK: U pregovorima sa Esmarkom na prvom mestu državni interes

InfoBiz -
Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona

BEOGRAD - U Beogradu bi večeras trebalo da budu nastavljeni pregovori predstavnika Vlade Srbije i američke kompanije Esmark o strateškom partnerstvu u privatizaciji Železare Smederevo.

Nastavak pregovora, započetih prošle sedmice, najavio je premijer Aleksandar Vučić, koji je ponovio da su ti pregovori teški i da se, između ostalog, razgovara o garancijama i cenama sirovina. Ministar privrede Željko Sertić izjavio je juče da u postupku prodaje srpske čeličane postoji granica ispod koje Vlada Srbije neće ići, a to je državni interes.

Sertić je podsetio da smederevska Železara sama može da ostvaruje između 1,2 do 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije.Ministar je kazao da pregovori sa Esmarkom dugo traju zato što se moraju usaglasiti mnogi detalji, od broja radnika, kvaliteta i odnosa budućeg novog vlasnika prema zaposlenima, do dugoročnih obaveza Železare, a tu je i interes Esmarka koji želi da ostvari profit.U slučaju prodaje Železare Smederevo, Sertić je rekao da vlada mora da vodi računa i o preuzetim obavezama sa MMF-om, Svetskom bankom i EU, i da se to uklopi u održivi sistem koji će doneti prihode Esmarku, prihod državi i da zadrži elemente dugoročnosti i održivosti.

Nakon dva neuspela tendera na kojima nije bilo zainteresovanih ponuđača, Esmark je jedina kompanija koja je na poslednjem nadmetanju, okončano početkom januara, dostavila validnu dokumentaciju za kupovinu Železare.

Tenderom je zahtevano da se broj radnika u srpskoj čeličani ne smanjuje, kao i da se porizvodnja poveća na 1,5 miliona tona. Ukoliko dogovor bude postignut, američki Esmark će biti vlasnik 80,01 odsto kapitala Železare, dok će ostatak ostati u vlasništvu države.Tenderom je predviđeno i da država otpiše dug Železari sa stanjem na dan 31. decembra 2013. godine.Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track