Mihajlovićeva: Uvodi se red u rad putarskih kompanija
Foto: Tanjug Printscreen

Predlog zakona

Mihajlovićeva: Uvodi se red u rad putarskih kompanija

InfoBiz -
To znači da plate moraju redovno da se isplaćuju, bezbednost na radu mora da bude po standardima, radnici ne smeju da budu zaposleni na crno i konvencija prepoznaje one firme koje imaju zaposlene bez obzira da li je neka kompanija registrovana u Agenciji za privredne registre ili ne, kaže ministarka

BEOGRAD - Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada o radnim klauzulama javnih ugovora uvešće red u rad putarskih kompanija, najpre kada je reč o bezbednosti, izjavila je danas ministar građevine, saobraćaja i infrastruktre Zorana Mihajlović.

Obrazlažući predlog zakona u parlamentu, Mihajlović je istakla da se potreba za ovom konvencijom javila mnogo ranije, o čemu svedoči i dopis samostalnog sindikata putara još 2006.godine.

„Postoji potreba i želja ljudi koji su zaposleni u putarskim firmama da se ovakva konvencija ratifikuje i da se konačno naravi jedan red i uvede sistem u ono što se zove rad putarskih firmi“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Konvencija treba da pomogne za one ugovore gde je najmanje jedna ugovorna strana država, lokalna samouprava odnosno javni organ i obavezuje sve one koji je budu prihvatili da ispunjavaju obaveze prema zaposlenima.

„To znači da plate moraju redovno da se isplaćuju, bezbednost na radu mora da bude po standardima, radnici ne smeju da budu zaposleni na crno i konvencija prepoznaje one firme koje imaju zaposlene bez obzira da li je neka kompanija registrovana u Agenciji za privredne registre ili ne“, navela je Mihajlović.

Dodala je da će kompanije koje nemaju zaposlene teško moći da učestvuje u ugovornom odnosu gde je investitor država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja