Erbas pleni avione Jata!

Kurir saznaje

Erbas pleni avione Jata!

InfoBiz -
Svetski gigant namerava da tuži „Jat ervejz“ zbog nepoštovanja ugovora o kupoprodaji letelica iz 1998. Gubitak naše avio-kompanije biće oko 50 miliona evra

BEOGRAD - Propast!„Jat ervejz“ uskoro bi mogao da ostane bez ijednog aviona, jer svetski avio-gigant „Erbas“ namerava da tuži domaću kompaniju, saznaje Kurir iz dobro obaveštenih izvora.Prema rečima našeg sagovornika veoma bliskog ovom slučaju, „Erbas“ će 30. marta pokrenuti arbitražni postupak protiv „Jata“ zbog nepoštovanja ugovora o prodaji osam aviona tipa A319 iz 1998. godine. Kako do dogovora između dve kompanije nije došlo, „Erbas“ je rešen da raskine ugovor, što će „Jatu“ naneti velike materijalne gubitke, a najverovatnije dovesti i do plenidbe aviona.- Ugovor je potpisan u vreme vladavine Slobodana Miloševića i veoma je nepovoljan po „Jat“. Početna vrednost bila je oko 580 miliona dolara, a „Jat“ je uplatio depozit od 23,5 miliona dolara. Zbog bombardovanja i sankcija, posao je stopiran i do danas nije realizovan. Vlada Srbije je 2010. formirala radnu grupu kako bi rešila ovaj problem.

Međutim, ta družina do današnjeg dana nije se nikada sastala s predstavnicima „Erbasa“.Predsednik radne grupe Miodrag Miljković nije odgovorio ni na jedan od 11 dopisa koje mu je „Erbas“ poslao. Zato je taj gigant rešio da slučaj iznese na arbitražu u Parizu - priča naš izvor.Prema njegovim rečima, Francuska i Nemačka su suvlasnici „Erbasa“, a s obzirom na to da je arbitraža u Parizu, slučaj je praktično rešen.- „Jat“ će izgubiti depozit od 23,3 miliona dolara, a biće kažnjen za još toliko. Pošto kompanija nema novca da plati te troškove, scenario je sledeći: Francuska i Nemačka naložiće da se zapleni svaki „Jatov“ avion koji bude sleteo u neku evropsku zemlju - tvrdi naš izvor.

Ognjenović: „Jat“ nije zadužen za pregovoreDirektor „Jat ervejza“ Vladimir Ognjenović nada se da do arbitraže neće doći i da će u međuvremenu radna grupa uspeti da se dogovori sa „Erbasom“.- Za pregovore je bila zadužena Vladina radna grupa s Miodragom Miljkovićem, a ne „Jat“. Nije bilo nikakvih pregovora, a ako i jeste, to je radna grupa radila bez nas. Zvaničnih informacija da „Erbas“ ima nameru da raskine ugovor nije bilo - kaže Ognjenović.Miljković: Vidite vi s „Jatom“Državni sekretar za avio-saobraćaj Miodrag Miljković pre dva dana rekao je za Kurir da oni nisu potpisnici tog ugovora i da zato nije upućen u slučaj.- Pozovite „Jat“. Oni se povodom tog slučaja nama nisu obraćali, kao ni „Erbas“ - rekao je Miljković. Kad smo ga juče pozvali i rekli da „Jat“ tvrdi da je taj slučaj ipak uMiljkovićevoj nadležnosti, kratko nam je rekao:- Ne mogu da razgovaram sa vama.Zastupnik „Erbasa“: Tačno je!Nevena Kostić, portparol firme „Vižn tehnolodžis“, regionalnog zastupnika kompanije „Erbas“, potvrdila je za Kurir da pregovori s radnom grupom nisu urodili plodom.- Od 2000. do 2009. godine više puta smo im izlazili u susret i pokušavali da nađemo najbolje rešenje, ali stalno su postojale neke prepreke. U proteklih nekoliko godina još intenzivnije smo pokušavali da započnemo dijalog s radnom grupom, ali bezuspešno. Nikakvu povratnu informaciju nismo dobili. Ipak, naše dalje poteze još ne mogu da otkrivam - objasnila je Kostićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track