LEPE VESTI: Standard će biti bolji već sledeće godine!
Foto: Tanjug

Popravlja se ekonomska situacija u zemlji

LEPE VESTI: Standard će biti bolji već sledeće godine!

InfoBiz -
Srbija je atraktivna za ulaganja u IT sektor jer pruža izuzetan kvalitet usluga, a plate su male. Potrebno je samo unaprediti obrazovanje

BEOGRAD - Srbija ima šanse u 2014.Naredna godina neće biti laka, ali će ipak biti bolja na ekonomskom planu od 2013, pogotovo u razvijenom svetu, izjavio je Laza Kekić iz Ekonomist intelidžens junita na prezentaciji izdanja ovog časopisa pod nazivom „Svet u 2014. godini“.NapredakKori Udovički, direktor Centra za ekonomske studije, smatra da je veoma važno da se u svet šalje slika o Srbiji kao o pouzdanom partneru, jer se na nju gleda kao na politički nestabilnu državu. Udovički je istakla da je broj zaposlenih u IT sektoru za tri godine povećan za 50 odsto, kao i to da Srbija nudi više pogodnosti za strane firme koje žele da ulažu u autsorsing industriju u Srbiji.- Srbija je privlačna za firme kao što je kompanija NCR, koja je ovde uspostavila kontakt centar za podršku korisnicima, koji je 2011. zapošljavao 200 ljudi, a 2013. imao je hiljadu zaposlenih koji su pružali usluge na devet jezika - rekla je ona.Udovički je navela da je NCR privučen u Srbiju subvencijama koje je vlada nudila investitorima, velikim procentom građana koji govore engleski jezik, niskim troškovima rada i stabilnošću radne snage.- Troškovi nisu najbitniji kriterijum, Srbija nudi mnogo više. Srbija je u stanju da pruži izuzetan kvalitet usluga i dobar kvalitet i sofisticiranost usluga. Međutim, moramo da unapredimo naše obrazovanje tako što ćemo da ga povežemo s potrebama tržišta - istakla je Udovički.JeftinoPlate u Srbiji nisu najniže u regionu, ali jesu niske, a samo 28 odsto zaposlenih traži novi posao, objasnila je ona i dodala da su i cene poslovnog prostora povoljne za strane investitore.Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa“, istakao je važnost projekta Južni tok za Srbiju, kao i prognozu da će cena gasa u 2014. imati blagi pad ako ne bude nepredviđenih događaja sa Sirijom i Iranom. Prema Bajatovićevim rečima, Južni tok bi trebalo da se izgradi za dve godine.- Prve količine gasa kroz Južni tok trebalo bi da poteku 2016. Kroz Srbiju će proći 41 milion kubnih metra cevi, a imamo mogućnost da napravimo i pet do sedam milijardi kubnih metara skladišta gasa - rekao je Bajatović.

Miodrag KostićAGRESIVNA NAPLATA KREDITAPredsednik „MK grupe“ Miodrag Kostić izjavio je da će, imajući u vidu visok nivo nenaplativih kredita, banke u narednoj godini biti mnogo agresivnije u naplati kredita, što bi za posledicu moglo da ima i rast kamatnih stopa. Kostić je na skupu „Ekonomist: Svet u 2014“ istakao da su bankama kod nenaplativih kredita najveći problem kolaterali „koji se nalaze iza tih kredita“ i da je stanje u bankarskom sektoru u Srbiji, što se toga tiče, mnogo gore nego što izgleda na papiru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track