Mihajlović: EPS do kraja godina akcionarsko društvo
Foto: Fonet

Bez privatizacije

Mihajlović: EPS do kraja godina akcionarsko društvo

InfoBiz -
Trenutni izvoz električne enegije iz Srbije je sporadičan, a država želi da napravi barem jednu elektranu i da ponovo postane izvoznik struje jer od 2001. godine ima nestašice električne energije u regionu, navela je ministarka

ARANĐELOVAC, - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Elektoprivreda Srbije (EPS) do kraja ove godine postati akcionarsko društvo i da za sada neće biti privatizovana.

"Neke od delatnosti EPS će biti centralizovane i mnogo efikasnije", kazala je Mihajlović.

"Trenutni izvoz električne enegije iz Srbije je sporadičan, a država želi da napravi barem jednu elektranu i da ponovo postane izvoznik struje jer od 2001. godine ima nestašice električne energije u regionu", kazala je Mihajlovićeva.

Ministarka je navela da će se elektrane graditi uz različito učešće EPS i uz nove finansijske modele. Jedan od razloga da se ne privatizuje EPS je to što Srbija može da bude "distributer i skladištar struje" u regionu, rekla je ministarka. Mihajlović je upozorila EPS da vodi računa o liberalizaciji tržišta zato što je otvaranjem tržišta za visoki napon već izgubila jednog kupca.

Podsetila je da se od 1. janura 2014. godine otvara tržište na srednjem naponu sa oko 3.100 kupaca, a od 1. januara 2015. u Srbiji će svi potrosači moći da po izboru kupuju struju od snabdevača.

Direktor kompanije Fijat autmobili Srbije Antonio Ćezare Ferara je kazao da kada se razmišlja o investicijama mora da se vodi računa o ceni gasa, vode i električne energije - da te cene budu stabilne. Ferara je kazao da je razgovarao s direktorima drugih kompanija u Srbiji koje već žele da kupuju struju u Nemačkoj i upozorio EPS i Srbijagas da ima u vidu namere kompanija da sa otvaranjem tržišta struje i gasa, traže druge snabdevače.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track