Er Srbiji do marta 10 erbasova

Popunjava se flota

Er Srbiji do marta 10 erbasova

InfoBiz -
Er Srbija danas otvara preuređenu čuvenu poslovnicu na Trgu svetog Marka

BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Er Srbija (Air Serbia) će do kraja oktobra dobiti još jedan "erbas A 319", a do 1. januara naredne godine stići će još četiri erbasove letelice.

Početkom naredne godine, Er Srbija će tako imati šest "erbasovih" aviona od ukupno deset koliko bi trebalo do marta da stigne na pistu beogradskog aerodroma.

Savetnik prvog potpredsednika Vlade za finansije i privredu Siniša Mali je izjavio da će na taj način u potpunosti biti zamenjena stara flota JAT-ovih aviona i da će ti avioni biti uzeti na dugoročni lizing. Mali je rekao da su u toku su pregovori između Vlade Srbije, "Etihada" "Er Basa" i "Boinga" oko kupovine novih aviona i dodao da se, po završetku pregovora oko kupovine, prvi avioni, koji će biti u vlasništvu "Er Srbije", očekuju 2015. odnosno 2016. godine.

Govoreći o radu nove avio kompanije, Mali je najavio da će prvi sledeći avion stići u narednih nekoliko dana. Do kraja godine stići će još četiri, što znači ukupno šest do kraja godine, a do kraja marta sledeće godine stići će preostalih četiri, objasnio je Mali.

Mali je najavio da će finansiranje novih aviona obaviti "Er Srbija", u kojoj je država vlasnik 51 odsto, a "Etihad" vlasnik 49 odsto. "Očekujemo da ćemo do novembra, decembra naredne godine prvi put, posle više od 20 godina, imati profitabilnu kompaniju", najavio je on.

Prema njegovim rečima, planovi su da bude veći broj novih destinacija i udvostručavanje broja letova do polovine naredne godine. Mali je rekao da će "Er Srbija" direktno zapošljavati 1.500 ljudi, pri čemu će dobavljači i poslovni partneri koji rade sa JAT-om zapošljavati još oko 5.000 ljudi.

Mali smatra da je avio kompanija bitna za razvoj ekonomije, da će nova direktna avio linija sa Abu Dabijem doprineti razoju ekonomskih odnosa između UAE i Srbije i da će "Er Srbija" doprineti privlačenju stranih investicija.On je najavio da će i danas tokom celog dana biti sastanci sa ljudima iz "Etihada", koji se nalaze u Srbiji.Er Srbija otvoriće danas u Beogradu renoviranu Jatovu poslovnicu na Tašmajdanu, koja je prva preuređena za novi srpski aviobrend.

Čuvena Jatova poslovnica kod crkve Svetog Marka preuređena je za samo 12 dana, s obzirom da su radovi počeli 12. oktobra, a otvoriće je ministar privrede Saša Radulović i generalni direktor Er Srbije Dane Kondić. U Er Srbiji ističu da će nekadašnja Jatova poslovnica na Tašmajdanu postati moderan prodajni objekat nove nacionalne aviokompanije.

Radnici koji su radili na renoviranju rekli su da je zbog projekta preuređenja Jatove poslovnice u Srbiju došao stručnjak iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je poznat po brzom preuređivanju objekata i prostorija za potrebe Etihad ervejza i partnerskih aviokompanija.Da bi bio ispoštovan kratak rok za otvaranje nove poslovnice radnici, među kojima ima i stranaca, su kada je trebalo radili i noću. Na staklima su već nalepljena obeležja Er Srbije - stilizovan grb srednjevekovne Srbije sa dvoglavim belim orlom.

Moderan logo dvoglavog orla je napravljen kombinacijom elemenata Miroslavljevog jevanđelja i Dušanovog zakonika. Jat je u toj poslovnici započeo tzv. automatski tiketing 1987, a poslovnica je poslednji put renovirana 1996. godine.

Prvi avion Er Srbije sleteo je u Srbiju 19. oktobra. Prvi erbasov avion Er Srbije biće svečano predstavljen u petak, 25. oktobra, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". Ceremoniji otkrivanja aviona, u VIP hangaru Jat tehnike na aerodromu, prisustvovaće prvi potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, i generalni direktor Er Srbije, Dane Kondić, najavjeno je iz republičke vlade.

Sporazum o strateškom partnerstvu Jata i Etihada iz UAE potpisan je 1. avgusta ove godine, prema kojem je ta kompanija vlasnik 49 odsto, a Srbija 51 odsto udela u novoj kompaniji Er Srbija. Etihad je sa vladom potpisao petogodišnji ugovor o upravljanju srpskom avio-kompanijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track