Najnovije vesti

Da li ste znali da Botanička bašta „Jevremovac“ ima svoj pandan u Beogradu sa preko 200 biljnih vrsta? (VIDEO)
Foto: Zasadi drvo

U novom podkastu „Zasadi drvo“ stručnjaci sa Šumarskog fakulteta otkrivaju:

Da li ste znali da Botanička bašta „Jevremovac“ ima svoj pandan u Beogradu sa preko 200 biljnih vrsta? (VIDEO)

ECOlucija podkast -

U 24. podkastu u trećoj sezoni „Zasadi drvo“ ugostili smo prof. Mirjanu Šijačić Nikolić i studenta Filipa Maksimovića sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tokom 30 minuta podkasta saznaćete mnoge zanimljivosti, na primer, šta su to „laboratorije na otvorenom“ i koliko ih je, kao i šta se krije iza reči arboretum.

37:59

Da li ste znali da Botanička bašta „Jevremovac“ ima svoj pandan u Beogradu sa preko 200 biljnih vrsta?

– To je naše skriveno blago i mnogi ne znaju da i Šumarski fakultet u centru Banovog brda poseduje ozbiljnu dendro-zbirku najrazličitijih endemičnih, reliktnih, retkih, autohtonih ili alohtonih vrsta drveća, koji su zastupljeni sa preko 2.000 različitih primeraka. To je neki pandan Botaničkoj bašti „Jevremovac“. Arboretum je 2011. proglašen za zaštićeno područje i samim tim je dobio dodatni stepen zaštite. Omogućeno je svim zainteresovanima da ga posete i prošetaju se kroz njega – podseća prof. Šijačić Nikolić.

Filip Maksimović, jedan od najboljih studenata tog fakulteta, podelio je sa nama i iskustvo s nedavnog međunarodnog takmičenja u šumarstvu u Rusiji, na kojem je osvoji drugo mesto.

– Konkurencija je bila ozbiljna, među više od 40 takmičara osvojio sam drugo mesto. Ipak, sve ovo ne bi bio moguće bez velike podrške profesora sa fakulteta – uveren je Filipović, a pored toga u ovom zanimljivom podkastu otkrićete i koliko funkcija ima šuma, kako se šume mogu podeliti i koje su najvažnije.

Ukoliko želite, podkast možete poslušati OVDE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track