PREMIJERKA SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE RIO TINTO: Projekat Jadar izuzetno važan za Srbiju
Foto: Beta/Slobodan Miljevic

ležišta litijuma kod loznice

PREMIJERKA SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE RIO TINTO: Projekat Jadar izuzetno važan za Srbiju

InfoBiz -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je sa predstavnicima multinacionalne rudarsko-metalske grupacije Rio Tinto razgovarala o projektu "Jadar" koji obuhvata istraživanje i razvoj ležišta litijuma u okolini Loznice, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić i izvršni direktor proizvodne grupe Rio Tinto za energiju i minerale Bold Batar i izvršni direktor za razvoj i inovacije Stiven Mekintoš su ocenili da je projekat "Jadar" izuzetno važan i za tu kompaniju i za Srbiju, jer se očekuje da će nalazište u okolini Loznice omogućiti iskorišćenje jadarita u proizvodnji litijuma i borata.

foto: Tihomir Ilić

Vlada je, kako je podsetila premijerka, napravila medjuresornu radnu grupu koja radi sa investitorom na svim aspektima razvoja tog projekta kako bi obezbedili da lokalna ekonomija ima maksimalnu korist od te važne investicije i da ga ima u svakoj fazi implementacije projekta.

"Posebno je važno to što su na projektu pored svetskih angažovani i domaći stručnjaci", naglasila je Brnabić.

Predstavnici Rio Tinta istakli su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Srbije i lokalne samouprave, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su u julu 2017. Memorandum o razumevanju, nakon čega je formirana zajednička Radna grupa koja se bavi implementacijom projekta "Jadar".

foto: Tihomir Ilić

Kompanija Rio Tinto do sada je uložila više od 100 miliona dolara u projekat "Jadar", a planirano je da proizvodnja počne 2023/2024. godine.

Rio Tinto posluje u Srbiji od 2001. kroz lokalno registrovanu podružnicu Rio Sava Exploration koja radi na razvoju projekta "Jadar". Kompanija je osnovala i odvojeno pravno lice za sprovodjenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu, Rio Tinto Explorations Dunav.

Litijum ima široku mogućnost primene u izradi raznih proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track