MOGU LI PENZIONERI U SRBIJI DA OTVORE FIRMU? Evo šta kažu iz Agencije za privredne registre
Foto: Uroš Arsić/Mondo

MOGU LI PENZIONERI U SRBIJI DA OTVORE FIRMU? Evo šta kažu iz Agencije za privredne registre

Penzioner -

Pojedini penzioneri rade jer moraju, a neki rade jer žele. Ukoliko pripadate drugoj grupi, i želite da otvorite firmu ili započnete biznis, važno znati nekoliko stvari.

"Penzioneri mogu da budu članovi privrednih društava i preduzetnici", potvrdili su iz Agencije za privredne registre (APR).

Nemaju međutim, precizne podatke o njihovog broju.

Ipak, postoji izuzetak. Naime, lica koja primaju invalidsku penziju ne mogu da otvore kompaniju, odnosno preduzetničku radnju, potvrdili su iz APR.

Korisnicima porodičnih penzija zakon ostavlja najmanje mogućnosti i dozvoljava im samo da obavljaju poslove po osnovu ugovora o delu, ili privremene i povremene poslove, uz uslov da je iznos naknade koju porodični penzioner ostvaruje po ovim osnovima na mesečnom nivou niži od najniže osnovice osiguranika u osiguranju zaposlenih, koja važi u vreme uplate doprinosa.

U svim drugim slučajevima isplata porodične penzije se obustavlja.

U slučaju da je penzioner u osiguranju u skladu sa navedenim kriterijumima, za period rada u toku korišćenja penzije plaćaju se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje na isti način i u istom iznosu kao i da osoba nije korisnik penzije.

Upravo ta činjenica da se i za penzionere obavezno plaćaju doprinosi za PIO znači da se i za sve te nove periode rada po bilo kom osnovu navršava staž osiguranja, koji nije uzet u obzir pri ostvarivanju prava na penziju.

Imajući u vidu prirodu prava, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju daje mogućnost da se penzija ponovo odredi po prestanku osiguranja u slučaju da je to novo osiguranje trajalo najmanje godinu dana.

Važno je naglasiti da korisnik penzije koji podnese zahtev za ponovno određivanje ne može da bude oštećen ako mu se obračuna niži, nepovoljniji iznos. U takvom slučaju, korisnik zadržava prethodno utvrđen iznos penzije. Dakle, nema razloga za strah i oklevanje sa podnošenjem zahteva jer penzioner ne može da bude u situaciji da ovakvim zahtevom umanji penziju koju koristi.

Važno je takođe znati da je u momentu podnošenja zahteva za ponovno određivanje penzije potrebno da korisnik bude van osiguranja.

(Kurir.rs/Blic Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja