AKO STE RADNI VEK PROVELI U NEMAČKOJ, EVO KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA Za 1.200 € treba da radite 40 godina i da imate ovoliku platu
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock

penzije u nemačkoj

AKO STE RADNI VEK PROVELI U NEMAČKOJ, EVO KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA Za 1.200 € treba da radite 40 godina i da imate ovoliku platu

Penzioner -

Do starosti svi žele da ostvare dobru penziju. Međutim, nažalost, taj san se ne ostvaruje svima. Dočekati dobru penziju i nije tako nemoguće. Ako sada imate određenu satnicu, imate dobre šanse da u starosti dobijete pozamašnu novčanu sigurnost.

Živeti sa dobrom penzijom u starosti je definitivno moguće. Međutim, da biste to postigli, morate da imate dobru satnicu u Nemačkoj. Svako ko je dobro plaćen tokom svog radnog veka može da očekuje ​​da će u starosti biti u dobrom finansijskom položaju.

Nemačka, Mercedes, radnici
foto: EPA/PHILIPP GUELLAND

Koliko, zapravo, mora biti visoka satnica?

Bruto satnica za radnu nedelju od 37,7 sati prema poslednjim proračunima ne sme da padne ispod 21,19 evra, pišu nemački mediji.

Ako ostvarujete ovaj iznos preko godine, to će odgovarati bruto godišnjoj plati od 41.541 evra. S takvim primanjima, na sadašnjoj lestvici penzije, nakon 45 godina rada, dobili biste penziju od oko 1.538,55 evra.

Prema tome, penzija od 1.538 evra dovoljna je da može dobro da se živi u starosti, navode nemački mediji.

evri, euro, novac u rukama, novac, pare
foto: Shutterstock

Zakonska penzija je ograničena. To znači da od primanja od 6.000 evra nema povećanja i, bez obzira na veću zaradu, ono na zapadu iznosi 3.077 evra, a na istoku 3.032 evra.

Da li je minimalna satnica dovoljna za dobru penziju?

Ako zarađujete više od 22 evra po satu, možete da budete srećni, jer sa takvom satnicom penzija će vam u starosti biti vrlo solidna.

Međutim, situacija je drugačija za ljude koji trenutno primaju minimalnu satnicu od nešto više od 12 evra. Nakon 45 godina uplaćivanja doprinosa, dobićete skromnu penziju od 871,20 evra – prilično malo, pišu nemački mediji.

gastarbajteri, evri
foto: Shutterstock

To mišljenje deli i Nemačko penziono osiguranje. Prema tome, svi ljudi u Nemačkoj koji primaju bruto penziju manju od 1.200 evra smatra se kako im preti rizik od siromaštva.

Visina penzije zavisi i od toga kada ste se penzionisali

Ako ste razočarani pogledom na svoju buduću penziju, možemo malo da vas razuverimo. Navedene brojke su samo smernice koje su određene na temelju standardnih pretpostavki. Oni, stoga, ne odražavaju tačno stvarnost. Uostalom, nijedna osoba na ovom svetu nema istu satnicu tpkom svog života.

Osim toga, satnica se redovno povećava. Samo zbog toga vaša penzija će biti nešto veća. Osim toga, o vašoj budućoj penziji ne zavisi samo iznos plate po satu, već i dob za odlazak u penziju. Ako radite do kraja radnog veka (45 godina ukupno), dobićete, naravno, i punu penziju.

Penzioneri, penzioner, lepo veme
foto: Ana Paunković

Penzija manja od 1.000 evra: svaka treća žena ugrožena

Za milione žena odlazak u penziju verovatno će biti sve samo ne opušten. Svaka treća žena koja radi na puno radno vreme ima penziju manju od 1.000 evra.

Prema tome, oko 2,7 miliona žena ima nizak iznos penzije. Sa ukupno 7,1 miliona zaposlenih s punim radnim vremenom, to odgovara udelu od oko 38 odsto.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Da bi ostvarili mesečnu penziju od 1.000 evra, zaposleni s punim radnim vremenom moraju da zarađuju ​​2.844 evra bruto mesečno tokom 40 godina.

Onaj ko želi da prima nešto veću penziju od 1.200 evra mora 40 godina da prima mesečnu platu od 3.413 evra.

kurir.rs/Fenix-magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track