Konferencija “EkoBiz” u Vrnjačkoj banji od 14. do 16. aprila 2024.
Foto: Čepom do osmeha

Konferencija “EkoBiz” u Vrnjačkoj banji od 14. do 16. aprila 2024.

Održiva budućnost -

U nameri da predstavi primere dobre prakse na polju zaštite životne sredine i podstakne dijalog između kompanija, lokalnih samoupravama, predstavnika institucija i civilnog sektora danas je u Vrnjačkoj banji otvorena konferencija EkoBiz, u organizaciji ekološko humanitarne organizacije Čepom do osmeha, iz Novog Sada.

Čepom do osmeha
foto: Čepom do osmeha

Otvarajući konferenciju, predsednica udruženja Čepom do osmeha, doktorand nauke zaštite životne sredine, gospođa Vanja Petković, istakla je da je namera da se dijalogom pokrene i unapredi način na koji menjamo stanje naše životne sredine.

Čepom do osmeha
foto: Čepom do osmeha

- Ne postoji napredak bez dijaloga. Građani Srbije moraju biti svesni da promene u životnoj sredini nisu moguće preko noći i zbog toga je jako važno postaviti dobru osnovu, uraditi analize, strategije, studije kako bi se adekvatno pristupilo problemima. Ali prvo moramo poći od nas i kod nas učiniti promenu kako bi se ona videla i na globalnom nivou - izjavila je Vanja Petković i naglasila da je u poslednje vreme uložen ogroman trud u rešavanje problema i unapređenje životne sredine.

Čepom do osmeha
foto: Čepom do osmeha

Prema njenim rečima mora se istrajati u kontinuiranom radu, uključiti dodatne mere i podsticaje, više ulagati u edukaciju građana, graditi ekološka ostrva, ekološka dvorišta, reciklažne centre.

Čepom do osmeha
foto: Čepom do osmeha

- Potrebno je regulisati industrijski otpad, investirati u obnovljive izvore energije, naročito solarnu i energiju iz vetra, prečišćavanjem otpadnih voda zaštiti vodotokove, zaštiti prirodna staništa, šume, močvare kako bi očuvali biodiverzitet i ekosistem - kazala je Vanja Petković.

Čepom do osmeha
foto: Čepom do osmeha

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje ovako dobro osmišljenoj konferenciji jer je ona pozitivan primer da je za poboljšanje sistema zaštite životne sredine potrebno angažovati sve zainteresovane iz svih sfera života jer je zaštita životne sredine postala integralni deo naših života.

Čepom do osmeha
foto: Čepom do osmeha

- Zaštita životne sredine prati ekonomski rast naše zemlje, ali mora da bude imperativ kako u sadašnjosti tako i u budućnosti. Da Ministarstvo zaštite životne sredine iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate govori podatak da u ovom trenutku ne postoji ni jedna opština u Srbiji koja ne sprovodi neki “zeleni projekat” - naglasila je Sara Pavkov.

Čepom do osmeha
foto: Čepom do osmeha

Na samom početku konferencije EkoBiz prisutnima u prepunoj Konferencijskoj sali Hotela Fontana u Vrnjačkoj banji obratili su se i predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đorđević i direktor JP Vojvodina šume Robert Kokai.

Čepom do osmeha
foto: Čepom do osmeha

Konkretan primer uspešne saradnje civilnog sektora i privrede predstavljen je tokom svečanog otvaranja konferencije kada su predsednica Udruženja Čepom do osmeha Vanja Petković i institucije elektronskog novca PaySpot doo Dubravka Bekić potpisali ugovor na osnovu koga će se prilikom svake transakcije elektronskog novca preko PaySpot-a odvajati jedan dinar za aktivnosti Udruženja Čepom do osmeha koje se odnose na edukacije i radionice u cilju podizanja svesti očuvanja zaštite životne sredine.

Čepom do osmeha
foto: Čepom do osmeha

Tokom konferencije EkoBiz, danas i sutra, održaće se niz panela na temu zelene tranzicije, inovativnih primera iz okruženja ka ispunjavanju ciljeva Zelene Agende, zelenog aktivizma, socijalnog preduzetništva.

Želimo da se zahvalimo našim domaćinima, hotelu „Fontana“ na divnom prijatnom gostoprimstvu, Opštini Vrnjačka Banja, sponzorima konferencije kompanija Lafarge Srbija, Coca Cola HBC, Energotehnika Južna Bačka, kompaniji PaySpot, našim prijateljima iz NS Plakata, medijskom sponzoru BizLife, Razvojnom Fond Vojvodine, JP Vojvodinašume, DT mapping, Svaka limenka se računa.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track