Sarma će ove godine, čini se, biti priličan luksuz za mnoga hrvatska domaćinstva. Razlog? Cena glavnog sastojka, kupusa iliti zelja, drastično je skočila u odnosu na lane.

Prema novim podacima tržišnog informacionog sistema Ministarstva poljoprivrede, protekle nedelje kilogram zelenog kupusa na pijacama prodavao se u proseku za 1,94 evra, a na nekim je prodajnim mestima cena bila čak 5!

Kupus je protekle subote bio najskuplji na pijaci u Dubrovniku: pet evra kilogram. U Bjelovaru i Koprivnici cena je iznosila 1,5 evra, Varaždinu i Čakovcu dva evra, na pijacama u Zagrebu u proseku 2,5 evra.

Iste nedelje lane (40. sedmica u godini), prosečna cena kupusa na hrvatskim pijacama iznosila je 0,86 evra, dok je najviša cena na jadranskim pijacama(Dubrovnik) bila 4 evra.

Glavica kupusa je, dakle, u odnosu na početak oktobra lane u proseku na svim pijacama poskupela za čak 125 odsto. U Koprivnici, primera radi, cena je ostala ista kao prošle godine, u Varaždinu je duplo skuplji, a Bjelovaru je cena viša za 20 posto.

Proizvođači se, jasno, žale na dugotrajnu sušu i slab rod, pa i cenu ravnaju prema zakonu ponude i potražnje. 

Kurir.rs/Danica