Poreska uprava objavila je kalendar poreskih obaveza firmi za oktobar, prema kome rok za prve obaveze u ovom mesecu ističe u ponedeljak, 7. oktobra.

Do tada je neophodno dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u septembru i izveštaje o izmirenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za septembar i uplati sredstava.

Takođe, 10. oktobra ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za septembar, kao i za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za septembar od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV, a 15. oktobar je datum kada ističe rok za izmirenje najvećeg broja obaveza u oktobru.

Do tada je neophodno platiti akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za septembar, zatim porez na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za treći kvartal ove godine, doprinose za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za septembar.

shutterstock-2232534015.jpg
Shutterstock 

Firme su obavezne da podnesu poreske prijave o obračunatim i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za septembar, kao i da podnesu poreske prijave i plate porez na dodatu vrednost za septembar do 15. oktobra.

Isti datum važi i za podnošenje obrasca PID PDV 1 za septembar ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo, te za podnošenje poreske prijave na obrascu PPPDV i plaćanje PDV za treće tromesečje ove godine i podnošenje obrasca PID PDV 1 za treće tromesečje ako je obveznik u tom periodu ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvu.

Navodi se i da 15. oktobra ističe rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za septembar, za plaćanje obračunate akcize za drugu polovinu septembra, za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za septembar ipodnošenje poreske prijave o obračunu akcize i plaćanju akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za septembar.

profimedia0345321039.jpg
Andrei Rahalski / Alamy / Alamy / Profimedia 

Do 30. oktobra neophodno je podneti poreske prijave na obrascu PP OPO-K i platiti obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za rad na koje se porez plaća samooporezivanjem za treći kvartal 2024. godine.

Poslednjeg dana u mesecu, 31. oktobra ističe rok za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2025. godinu, za poreske prijave na obrascu PPP-PD i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za septembar kao i za plaćanje obračunate akcize za prvu polovinu oktobra.

BiznisKurir/BizPortal