IMA PLATU 500.000 DINARA I MISLI DA ŽIVI SKROMNO! Za godinu dana bio tri puta na moru i četiri puta na putovanjima
Foto: Shutterstock

ŠTA BI DAO DA SI NA MOM MESTU?

IMA PLATU 500.000 DINARA I MISLI DA ŽIVI SKROMNO! Za godinu dana bio tri puta na moru i četiri puta na putovanjima

Novčanik -

Republički zavod za statistiku objavio je u julu da je prosečna neto plata u Srbiji u junu iznosila 95.804 dinara. Novac se lako i brzo troši - računi, hrana, različite obaveze i zaista se čini da ga nikada nema dosta. Većina ljudi, sigurno, često pomisli kako bi njihov život izgledao kada bi imali viša primanja.

"Zamislite scenario u kom od sledećeg meseca primate 500 hiljada dinara svakog meseca, to je 6 miliona dinara godišnje. Šta biste sve promenili u životu?" Ovo pitanje je postavio jedan korisnik društvene mreže Redit i dobio niz interesantnih odgovora.

dohodak, lični dohodak, Srbija, zarada, zarade
foto: Shutterstock, Ministarstvo Finansija

U jednom komentaru stoji da ta osoba ne bi ništa posebno promenila u svom životu i nastavila bi da živi kao do sada.

Jedan čovek se požalio da je baš visoka plata razlog za mnoge negativne promene u njegovom životu. Podelio je da je njegova plata viša od 600 hiljada dinara mesečno te da je to dovelo do raskola u odnosima sa prijateljima koji "počinju da imaju sve manje razumevanja za njegove prioritete i ne mogu da ga isprate".

apartman, more, letovanje, odmor, evri
foto: Shutterstock

Nekoliko njih se složilo i istaklo da se susreću sa istim problemom kao i da se njihov život, generalno, nije promenio osim što na putovanja idu avionom umesto autobusom, na posao taksijem umesto javnim prevozom, plaćaju privatno zdravstveno osiguranje, deca im idu u privatne vrtiće i škole, ne brinu više o računima, ne preračunavaju se na kasi u prodavnici, mogu da priušte nekoliko putovanja tokom godine i imaju ušteđevinu. Osim toga, kažu, stvarno žive kao i svi drugi.

- Smatram da živim skromno, ali kada premotam film shvatim da sam prošle godine bio tri puta na moru i jos četiri puta na drugim putovanjima - naveo je jedan korisnik koji je ipak shvatio da je izgubio kontakt sa realnošću.

Među komentarima su se našli i oni koji imaju mnogo manje plate i koji su rekli da bi njihovi prohtevi bili sasvim jednostavni: da možda otplate kredit pre vremena, da budu sigurni da su im deca i porodica zbrinuti i imaju krov nad glavom, najbolju hranu, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

Kažu da novac ne kupuje sreću. Mnogi su u komentarima naveli da ih i dalje muče isti problemi, depresija i tuga te da im novac nije mnogo pomogao. Ipak, život sigurno mora biti lakši ako imamo finansijsku sigurnost a samim tim i mogućnost da uživamo u čarima vremena u kome živimo poput moderne medicine, sveže hrane i sigurnosti sopstvenog doma.

Kurir.rs/Telegraf/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track