KAKO DA VAM KLIMA U AUTU 'NE PROGUTA' CEO REZERVOAR: Jedan uređaj usisava gorivo, ali to može i da se spreči - Evo na koji način
Foto: Shutterstock

KAKO DA VAM KLIMA U AUTU 'NE PROGUTA' CEO REZERVOAR: Jedan uređaj usisava gorivo, ali to može i da se spreči - Evo na koji način

Novčanik -

Što su zahtevi veći (viša temperatura spolja, niža u automobilu), veća je potreba za hlađenjem, pa će i potrošnja goriva rasti.

Kako održavati pristojnu i podnošljivu temperaturu u automobilu kad su jake vrućine? To ne samo da je izazovno, nego je često i najteži deo putovanja - ne valja preterati sa hlađenjem, a opet kako preživeti vrelinu? Poznato je da klima-uređaj predstavlja pravi spas, ali s druge strane - kako da manje troši goriva? Automobilski klima-uređaj se sastoji od kompresora, kondenzatora, ekspanzionog ventila i isparivača.

kompresor
foto: Perapong Norachart / Panthermedia / Profimedia

Kompresor je kaišem povezan sa rotacijom motora i da bi ispunio svoj zadatak potrebna mu je mehanika automobila, a samim tim dolazi i do povećanja potrošnje goriva. Što su zahtevi veći (viša temperatura spolja, niža u automobilu), veća je potreba za hlađenjem, pa će i potrošnja goriva rasti.

Raspon povećanja potrošnje je između pet i 20 odsto, piše Revijahak. Kod savremenih klima-uređaja kompresor se isključuje kada dostigne zadatu temperaturu, odvajajući se od rada motora, čime se smanjuje i potrošnja.

BiznisKurir/Kamatica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja