ONI SU SE POZDRAVILI OD KEŠA: Sve više koriste ovaj način plaćanja, mizeran procenat isplate novčanicama!
Foto: Shutterstock

ONI SU SE POZDRAVILI OD KEŠA: Sve više koriste ovaj način plaćanja, mizeran procenat isplate novčanicama!

Novčanik -

Privrženost Nemaca kešu se topi iz godine u godinu, pa je 2023. godine samo 51 odsto svih plaćanja obavljeno novčanicama i kovanicama, saopštila je Bundesbanka u ponedeljak.

Centralna banka je u opširnoj, redovnoj studiji o platnim navikama Nemaca navela da je to bilo sedam procentnih poena manje nego u prethodnom izdanju iz 2021. godine.

Plaćanje debitnim karticama je u naletu, i njihova upotreba je porasla za pet poena, na 27 odsto. Sve učestalije je i plaćanje pametnim uređajima, sa rastom od četiri odsto, i širenjem na šest odsto svih transakcija.

Prema vrednosti plaćanja, debitna kartica je sa udelom od 32 odsto prvi put pretekla gotovinu, koja je pokrila 26 odsto prometa. To ujedno znači da ljudi karticama plaćaju veće iznose.

Grčka, plaćanje, kartica
foto: Shutterstock

Više od dve petine ispitanika, njih 44 odsto, reklo je da preferiraju debitne kartice za plaćanje.

Bezgotovinsko plaćanje je uopšte sve raširenije. Naime, pri 80 odsto svih plaćanja bilo moguće plaćanje karticom ili telefonom, 20 odsto više nego 2021.

Uprkos tome, ima prostora za dalje širenje prakse bezgotovinskog plaćanja, ocenio je predsednik upravnog odbora Bundesbanke Burkhard Balc (Balz).

On je ukazao da je skoro četvrtina anketiranih navela da je doživela da nešto ne može da plati karticom ili telefonom.

plaćanje, kartica, beskontaktno plaćanje
foto: Profimedia

Nemački potrošači su se ubrzano okrenuli plaćanju karticom u vreme pandemije. Međutim, u toj oblasti Nemačka nadalje kaska za drugim zapadnim zemljama.

Nemci se gotovine drže jer ne žele da se odreknu privatnosti pri plaćanju, navodi Bundesbanka. U prilog bezgotovinskog plaćanja, prema oceni većine ispitanika, idu brzina i jednostavnost.

BiznisKurir/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja