SVAKO MOŽE DA SMANJI RAČUN ZA STRUJU: Potrebno je samo da se prijavite na vreme, evo kako to da uradite
Foto: Shuttertsock

SVAKO MOŽE DA SMANJI RAČUN ZA STRUJU: Potrebno je samo da se prijavite na vreme, evo kako to da uradite

Novčanik -

Broj onih koji proizvode električnu energiju iz solarnih panela dostigao je 3.100. Veliko interesovanje pospešile su subvencije, smanjenje poreza i naknada. Traži se i rešenje za brže priključenje na mrežu.

Struju iz solarnih panela u Srbiji već proizvodi 2.200 domaćinstava, a ostali su preduzeća, fabrike, školske i druge ustanove, kao i više manastira.

Sticajem statusa kupac-proizvođač postali su energetski nezavisni, smanjuju račune za električnu energiju i doprinose zelenoj tranziciji zemlje.

- Za godinu i po dana broj kupaca-proizvođača je porastao sedam puta, dok se instalisana snaga povećana za 8,5 puta. Domaćinstva, što se tiče snage, sada mogu da podižu solarne elektrane snage 10,8 kilovata, a ostali kupci od 150 kilovata - kaže Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke energetike.

solarni paneli
foto: Shutterstock./Smileus

Analize pokazuju da prosečne potrebe jednog domaćinstva može da pokrije ugradnja šest kilovata.

Ta investicija košta oko 7.000 evra, a subvencije države pokrivaju polovinu troška.

Šta je kupcu potrebno

Višak struje može se isporučiti elektroenergetskom sistemu, dok stručnjaci savetuju da ugradnja panela mora da bude isplativa.

- Kupac-proizvođač, kada ugrađuje, trebalo bi da vidi koliko troši na godišnjem nivou i da odabere pe-ve sistem koji će toliko i proizvoditi - ukazuje dr Darko Šošić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Ivana Đorđević, direktorka Sektora za upravljanje kupcima-proizvođačima u EPS-u objašnjava da ako ima bilo kakvu investiciju od onoga što njemu zaista treba, ne može da vidi prave efekte.

solarna energija, solarni paneli, održivi razvoj
foto: Shutterstock

- Vreme povraćaja te investicije će biti mnogo duže - poručuje Đorđevićeva.

Veća kontrola

U Elektrodistribuciji kažu da na priključenje čeka 2.100, a četvrtina su domaćinstva i četiri stambene zajednice. Predlažu i veću kontrolu radova na terenu, prenosi RTS.

- Treba da se uvede sertifikacija izvođača radova. Od početka smo se za to zalagali. Izvođač radova sa svojim licencama garatuje kvalitet materijala, opreme i izvođenje radova - navodi Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u „Elektrodistribuciji“.

Ministarstvo energetike formiralo je tim koji radi na novim rešenjima. Oni će pojednostaviti proceduru i ubrzati priključenje kupaca-proizvođača električne energije na elektromrežu.

BiznisKurir/BIZPortal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja