KOJI JE USLOV ZA PROMENU NAČINA NAPLATE GREJANJA: Objavljeno kada će građani moći da se prijave za državne subvencije
Foto: Profimedia, Shutterstock

danas kraj grejne sezone

KOJI JE USLOV ZA PROMENU NAČINA NAPLATE GREJANJA: Objavljeno kada će građani moći da se prijave za državne subvencije

Novčanik -

Blaga zima je još jednom potvrdila da treba ubrzati energetsku sanaciju zgrada, kako bi se prešlo na naplatu grejanja po potrošnji. Grejna sezona se zvanično završava danas – 15. aprila, ali zbog najavljenog zahlađenja, toplane ostaju u pripravnosti.

Aprilske letnje temperature obustavile su isporuku toplotne energije iz daljinskih sistema grejanja pre desetak dana. U slučaju potrebe, iz Toplana obećavaju - radijatori će biti topli.

- U periodu od 15. aprila do 3. maja u obavezi smo da pratimo prognozu i kada srednje dnevne temperature padnu ispod 12 stepeni, ili tri dana, kažem u zavisnosti od grada do grada – u obavezi smo da isporučujemo toplotnu energiju - kaže Ivana Kalanja iz 'Udruženja toplana Srbije'.

radijator
foto: Shutterstock

Zbog klimatskih promena cilj je da toplane što pre pređu na pravedniju naplatu grejanja – po potrošnji. Uslov je sanacija starih zgrada.

Počeće energetska sanacija zgrada

Uz državnu podršku i povoljne kredite u 15 gradova, ove godine počeće radovi na prvih 500 stambenih zgrada.

Ove sedmice pokrenuta je i energetska obnova 26 državnih institucija, koje su među najvećim potrošačima.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović navodi da se kroz projekat vredan 40 miliona evra namerava sanacija oko 50 procenata republičkih zgrada.

- Plan nam je da ih završimo do izložbe Ekspo 2027 - kaže ministarka.

SUBVENCIJE ZA MERE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Resorno ministrstvo raspisalo je novi poziv i za mere energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Do 29. aprila za sredstva prvo konkurišu lokalne samouprave, koje će početkom leta pozvati građane da se prijave za subvencije za jednu ili više mera energetske efikasnosti.

- To su mera zamene stolarije, zamene termičkog omotača ugradnjom termičkog omotača na zidovima. Imamo nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, nabaku i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije i ugradnja solarnih kolektora za sanitarnu toplu vodu - objašnjava energetski menadžer Pirota Bojan Ivković.

radijator, grejanje, daljinsko grejanje
foto: Shutterstock

Prošle godine subvencije je iskoristilo oko 10.000 domaćinstava u 131 gradu.

To poboljšanje energetske efikasnosti donelo je uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu i smanjenje emisije ugljen-dioksida koje proizvede 28.000 automobila.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track