NEMATE KEŠA, A KARTICA NE PROLAZI, POSTOJI TREĆI NAČIN DA PLATITE PUTARINU Vozači dobijaju poseban obrazac, evo šta treba da urade
Foto: Shutterstock

jednostavno

NEMATE KEŠA, A KARTICA NE PROLAZI, POSTOJI TREĆI NAČIN DA PLATITE PUTARINU Vozači dobijaju poseban obrazac, evo šta treba da urade

Novčanik -

Ukoliko često putujete auto-putem, sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da pred naplatnu rampu pomislite imate li kod sebe dovoljno gotovine da platite putarinu.

O tome su razmišljali i u Javnom preduzeću Putevi Srbije pa je već duži niz godina račun za korišćenje saobraćajnica moguće platiti i platnim karticama.

Međutim, u trenucima kada aparat za kartice iz bilo kog razloga nije u funkciji, postoji i treća mogućnost, objašnjavaju iz ovog preduzeća.

- Učesnicima u saobraćaju omogućeno je plaćanje putarine platnim karticama na svim naplatnim stanicama. Ukoliko POS aparat ne radi, a učesnik u saobraćaju nema gotovinu kod sebe, postoji mogućnost izdavanja računa za naknadnu naplatu putarine. Račun se izdaje na osnovu obrasca koji se popunjava na naplatnoj stanici, a učesnik u saobraćaju naknadno vrši plaćanje - kažu iz JP Putevi Srbije.

Miloš Veliki, auto-put, gužva
foto: RINA

Dodaju da ukupan broj transakcija bezgotovinskim kreditnim i debitnim bankovnim karticama iznosi oko sedam procenata u odnosu na ukupan saobraćaj.

70 NAPLATNIH STANICA

Prema podacima Puteva Srbije, ukupna dužina auto-puteva pod naplatom u našoj zemlji iznosi 875,845 km. Naplata putarine se obavlja preko automatskog tehničkog sistema koji se sastoji od 70 naplatnih stanica.

naplatna rampa, Niš
foto: M.S.

Sistem naplate putarine primenjuje se na sledećim deonicama autoputa: Beograd-Šabac-Šid; Beograd-Subotica; Beograd-Koševi-Preševo-Dimitrovgrad i Beograd-Čačak.

Koliku ćete putarinu tokom svog putovanja platiti zavisi od tri faktora: cene putarine po kilometru, kategorije vozila i dužina pređene relacije. Osnovica za putarinu je dužina relacije javnog puta koju vozilo prelazi izražena u kilometrima.

(Kurir.rs/Biznis.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track