ISPRAVKA: Srbija nije druga u Evropi po najnižoj ceni struje
Foto: Ana Paunković, Shutterstock

eps obračunava popuste

ISPRAVKA: Srbija nije druga u Evropi po najnižoj ceni struje

Novčanik -

Naš sajt preneo tekst 4. marta 2024. godine u kom se tvrdi da je Srbija druga u Evropi po najnižoj ceni struje, a sajt raskrinkavanje.rs je analizom tu vest ocenio kao netačnu.

Kako navode u svojoj analizi, to nije potpuno tačno jer podaci HEPI-ja pokazuju da je Srbija na trećem mestu, iza Ukrajine i Mađarske. Ova baza izostavlja i nekoliko evropskih zemalja u kojima je cena struje prema prošlogodišnjim istraživanjima bila jeftinija u odnosu na Srbiju.

Prema poslednjem izveštaju HEPI-ja objavljenom za januar 2024. godine Srbija se dobro kotira, ali nije na drugoj poziciji liste država sa najnižom cenom struje. Ispred Beograda gde je cena kilovat-sata sa taksama i PDV-om 10,48 evrocenti i Budimpešte u kojoj je cena 9,68 centi nalazi se glavni grad Ukrajine – Kijev, u kojem je cena od 6,71 centi ubedljivo najniža u uzorku od 33 analizirane države Evrope, navode fekt čekeri.

Takođe, u orgiginalnom tekstu su podaci iz HEPI-ija bili dodatno loše protumačeni, tj. parametri tabele HEPI pokazuju koliko košta kilovat-sat energije u evrocentima, a ne u evrima, kako smo prvobitno preneli.

Izvinjavamo se čitaocima ukoliko smo ih doveli u zabludu, a detaljnu analizu možete pročitati OVDE.

Inače, kako smo prvobitno preneli, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je cena električne energije u Srbiji i dalje niža u odnosu na cene u okruženju, izuzev Budimpešte (Mađarska), koja jedina ima nižu cenu električne energije od Beograda (Srbije) za domaćinstva. To, kako navode na sajtu raskrinkavanje.rs, nije tačno.

Đedović Handanović je istakla da je električna energija, prema podacima HEPI-ja (indeks cena energije u domaćinstvu) u Beogradu jeftinija nego, na primer, u Podgorici i Zagrebu, piše Politika.

struja, brojilo
foto: Shutterstock

Ukazala je da ostale države u Evropi imaju mnogo više cene električne energije od Srbije.

– Podsećamo da je Ministarstvo izmenilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu (EUK), automatizovalo proces za sticanje statusa EUK za penzionere sa minimalnim penzijama i da je tokom grejne sezone broj domaćinstava sa olakšicama i popustima za plaćanje struje, grejanja ili gasa bio blizu 165.000, što je ujedno više nego nego duplo veći broj domaćinstava koja su do sada ostvarila pravo na popust otkad je EUK status uveden – rekla je Đedović Handanović.

PO PREPORUCI VLADE

Ministarka je naglasila da, po preporuci vlade, EPS obračunava i popuste za racionalnu potrošnju svim domaćinstvima koja racionalno troše energiju.

– Ukoliko građani uštede više od pet procenata električne energije u odnosu na prethodnu godinu ili godinu pre toga, mogu da ostvare popust i do 40 procenata na račun za struju – rekla je ona.

Struja, EPS, Elektroprivreda Srbije
foto: Shutterstock

Navela je da je u decembru popust od 40 procenata ostvarilo čak 670.000 domaćinstava.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja