OVA FIRMA PLAĆA 70.000 € RADNICIMA SVAKI PUT KAD DOBIJU DETE Zemlja se suočava sa najnižom stopom nataliteta "Ako se nastavi..."
ilustracija, Foto: Shutterstock

OVA FIRMA PLAĆA 70.000 € RADNICIMA SVAKI PUT KAD DOBIJU DETE Zemlja se suočava sa najnižom stopom nataliteta "Ako se nastavi..."

Novčanik -

Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta na svetu od oko 0,7 rođenih po plodnoj ženi, prema Institutu za budućnost Korejskog poluostrva

Korejska građevinska kompanija plaća svojim radnicima skoro 70.000 evra svaki put kada dobiju bebu u nadi da će to pomoći u rešavanju problema niske stope nataliteta u zemlji.

Kompanija je već isplatila ukupno 4,8 miliona evra u paušalnom iznosu zaposlenima koji su rodili decu od 2021. godine, uključujući dve porodice sa dvoje dece koje su dobile po 138.000 evra na novogodišnjem sastanku osoblja ranije ovog meseca.

- Ako se trenutno stanje niske stope nataliteta nastavi, suočićemo se sa nacionalnom egzistencijalnom krizom kao što je pad radne snage i nedostatak odbrambenog ljudstva neophodnog za nacionalnu bezbednost - rekao je Joong-keun Lee, osnivač Booioung Group, na sastanku osoblja prema na saopštenje za javnost.

Trudnoća, Vantelesna Oplodnja, Roda
foto: Shutterstock

Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta na svetu od oko 0,7 rođenih po plodnoj ženi, prema Institutu za budućnost Korejskog poluostrva.

Stručnjaci kažu da razlozi uključuju promenu pogleda na porodicu, visoko konkurentno društvo, visoke troškove podizanja dece i nisku uključenost muškaraca u brigu o deci.

- Jednostavno rečeno, najveći faktor je to što je teško planirati budućnost, što je neophodno ako želite decu, jer je život sada toliko izazovan i konkurentan, a budućnost sa decom im se ne čini toliko relevantnom - reka je Insil Ji, predsednik Instituta za budućnost Korejskog poluostrva i bivši korejski komesar za statistiku, za Euronews.next.

Stručnjaci predviđaju da će sve više kompanija pokretati ovakve inicijative.

Kurir.rs/Telegraf/Euronews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track