DUŠAN ODNEO PRASE OD 20 KG NA PREGLED SVINJSKOG MESA, ZBOG CENE OSTAO U ŠOKU: Platio duplo skuplje, ali dočekao ga razuman odgovor
Foto: Shutterstock

DUŠAN ODNEO PRASE OD 20 KG NA PREGLED SVINJSKOG MESA, ZBOG CENE OSTAO U ŠOKU: Platio duplo skuplje, ali dočekao ga razuman odgovor

Novčanik -

Cene svinjetine, kao i žive vage prasića skočila je uoči Božića na rekordne nivoe. Međutim, stočari su morali da plaćaju još jednu stavku kod tovljenika.

Reč je o pregledu svinjskog mesa koji je obavezan, a pre svega kontroliše se prisustvo opasne trihinele.

Pregled vrše veterinari na lokalnom nivou, a cene, kako svedoče ljudi, razlikuju se od ambulante do ambulante iako za to postoji zvaničan cenovnik.

Tako se jedan Dušan požalio da je platio 800 dinara pregled za prase od 20 kilograma.

svinjetina, meso, mesara, meso u vitrini
foto: Shutterstock, Ilustracija

"Da li je ova cena realna? U drugim ambulantama je 400 dinara, a gospoda inače naplaćuju po pregledu tako da se ne bi u kom slučaju predomislili", navodi on.

Međutim, u grupi na Fejsbuku Stara Pazova gde je ovo objavljeno, jedan od sugrađana je odgovorio Dušanu da se cena razlikuje s razlogom:

"Redovna cena pregleda je svuda 400 dinara sa ušnom markicom praseta. Ko nema ušnu markicu, cena je dupla. Tako da je to Vaša krivica što niste doneli i ušnu markicu", odgovoreno mu je.

Svega 400 dinara, koliko košta pregled u veterinarskoj stanici, mala je cena za potencijalnu opasnost koja vreba od trihinele. Trihineloza je skrivena bolest domaćih i divljih životinja i opasna je što se ne vidi golim okom. To je parazitska bolest, koja se sa životinja prenosi na ljude, apel je poljoprivrednih stručnjaka.

Po zakonu i Pravilniku o suzbijanju trihineloze, obavezno je posle svakog klanja svinja pregledanje mesa i ispitivanje. Obavezno je doneti na ispitivanje koren dijafragme, to je prečaga koja razdvaja grudnu od trbušne duplje. Važno je da podsetimo da se ne uzima deo koji se vezuje za rebra, nego za kičmu.

Kurir.rs/Blic

Preneo: M. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track