Stanovi u Novom Sadu dostupni su po ceni od 1.400 do više od 3.000 evra po kvadratu, a poznavaoci prilika kažu da u posledenje vreme sugrađni povoljnije nekretnine kupuju u Zrenjaninu, Irigu i drugim gradovima koji gravitiraju ka brzoj saobraćajnici „Osmeh” i Fruškogorskom koridoru.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Novom Sadu je prosečna cena starogradnje pala za celih pet evra, te je, umesto 1.895 evra lane, ove godine bila 1.890 evra. S druge strane, cena novogradnje je, u proseku, veća za 240 evra jer se sa 1.690 popela na 1.930 evra.

Takođe, 10 odsto prodatih stanova u Novom Sadu u starogradnji prodato je po prosečnoj ceni većoj od 2.610 evra, a u starogradnji deset posto stanova dostiglo je cenu veću od 2.530 evra.

Prema rečima predsednika sindikata građevinarstva Vojvodine Josipa Modića, stanova je u Novom Sadu u izgradnji bilo dostupno i po ceni od 1.400 evra, dok su oni u centru grada najtraženiji i njihova cena prelazi 3.000 evra za kvadrat.

- Lokacije koje su atraktivne su i dalje centar Novog Sada, mada nije retkost da se Novosađani odlučuju da kupuju stanove u Sremu koji su uz Fruškogorski koridor i brzu saobraćajnicu „Osmeh” u drugim gradovima Vojvodine. Cene kvadrata u nekim od gradova su niže od 1.000 evra, a biće sve manje vremena potrebno da se dođe do Novog Sada, pri tom u tim gradovima manje su gužve. Sve su to razlozi što se porodice odlučuju za takav potez – kaže Modić.

Pogledajte stanove u Novom Sadu OVDE

U odnosu na prošlu godinu, po rečima Modića, u Novom Sadu je izdato pet odsto više dozvola za gradnju, što najavljuje otvaranje novih gradilišta.

- U Alibegovcu je već u ponudi 220 stanova čija se izgradnja očekuje u skorijem periodu. Na Mišeluku će najverovatnije od Nove godine krenuti gradnja novih stanova – kazao je Modić.

Agenti za nekretnine kažu da je nakon blažeg zatišja na tržištu došlo do porasta prodaje stanova, a da su cene različite i zavise od lokacije, kvadrature, opremljenosti i tako dalje. Najtraženiji stanovi su oni do 50 kvadrata.

- Manji porast prodaje stanova nakon godišnjih odmora u ovom periodu je očekivan. Cene su za nijasnu više. Centar grada je najskuplji pa tu kvadrat prelazi 2.500 evra, a rubne lokacije su dostupne i za 1.400, pa naviše. Telep je u poslednje vreme izuzetno tražena lokacije jer kvdrat još uvek nije toliko skup, a relativno je blizu svega onog što je potrebno za život – rekao je Danča Slalov, direktor „Status nekretnina” za jedan medijski portal.

Kada je reč o starogardnji, situacija je takva da vlasnici drže visoke cene jer žele, prema rečima Slalova, da kupe novi i veći stan, te je zbog toga i ova vrsta nekretnine postala veoma nepristupačna običnoj novosadskoj porodici. Podaci pokazuju da je kvadrat starijeg stana prodat i za 2.610 evra.

Oglašene cene su različite, pa tako stan na Keju u Novom Sadu od 48 kvadrata košta 126.000 evra, a za onaj na Detelinari od 97 kvadrata je potrebno 197.960 evra. Stan od 29 kvadrata na Bulevaru Evrope košta blizu 85.000 evra, 55 kvadrata na Novom naselju 100.000 evra, a na Telepu 49 kvadrata košta 75.000 evra.

biznis.kurir.rs/Sasomange