PO DŽEPU MOGU DA LUPE I SRPSKE DRŽAVLJANE Susedi uvode porez na nekretnine koje nisu u upotrebi, više ništa ne sme da zvrji prazno
Foto: Shutterstock

motivacija za kupovinu

PO DŽEPU MOGU DA LUPE I SRPSKE DRŽAVLJANE Susedi uvode porez na nekretnine koje nisu u upotrebi, više ništa ne sme da zvrji prazno

Nekretnine -

Ranija istraživanja su pokazala da takvih jedinica u BiH ima oko 60.000, ali danas je taj broj sigurno veći.

Porez na prazne stanove je tema o kojoj se već neko vreme priča u Bosni i Hercegovini.

Prvi koji bi to mogao da uvede je Kanton Sarajevo (KS), čija je Vlada, potvrdio je za Forbs BiH premijer Nihad Uk, angažovala spoljne stručnjake zajedno s partnerima iz UNDP-a da se, kako je pojasnio, pozabave ovim pitanjem kako bi konačno ponudili zakonsko rešenje koje bi imalo višestruku korist za zajednicu.

Sarajevo
foto: Shutterstock

Povećanje ponude

- Procenili smo da je veliki broj nekretnina u KS prazan, da imamo balon cena koje nisu realne i cilj nam je da uredimo tržište u tom segmentu, 'otkočimo' te nekretnine, malo im spustimo cene, ali i motivišemo i angažujemo vlasnike stanova i poslovnih prostora da ih kroz najam stave u promet. Veći broj stanova i poslovnih prostora na tržištu doveo bi do pada cena najma, a možda i podstakao građane KS-a i sve druge investitore da kupuju nekretnine u Sarajevu - kaže Uk.

Ne postoje precizni podaci o tome koliko trenutno ima praznih nekretnina u BiH i njenom glavnom gradu. Ranija istraživanja su pokazala da takvih jedinica u zemlji ima oko 60.000, no danas je njihov broj sigurno veći.

- Mi danas nemamo centralizovani popis stanovništva, to rade opštine i svaka to radi po svojoj metodologiji. Bonitet ove vrste regulacije je i konačan popis stanova i poslovnih prostora na jednom mestu. Prihodi od poreza su treća ili četvrta stvar koju želimo da postignemo ovim porezom - kaže Uk i dodaje:

- Taj se porez neće primenjivati ​​na stambene nekretnine, nego na dodatne nekretnine gde ljudi imaju tri, četiri, pet, deset stanova i poslovne prostore koji nisu u prometu - kaže.

Stan, Plata, Direktor, Kontrola Letenja, Prazan Stan

Podsticanje tržišta

Dijana Savala iz agencije za nekretnine Artemida iz Banja Luke kaže za Forbs BiH da je jako važno rešavati problem praznih stambenih jedinica u BiH na efikasan i održiv način.

- Uvođenjem poreza na neiskorišćene stambene zgrade trebalo bi da podstakne njihov najam ili prodaju, čime bi se smanjio broj praznih zgrada na tržištu, kao i pritisak na cene nekretnina, stvorile stimulativne mere za vlasnike nekretnina koji svoje nekretnine daju u najam, kao što su poreskne olakšice ili čak subvencije za stambene jedinice, smanjenje troškova njihovog održavanja i povećanje njihove tržišne vrednosti i atraktivnosti, zatim regulisanje ulaganja u nekretnine, postavljanje ograničenja ili posebnih uslova za investitore kako bi se sprečile špekulativne kupovine i gradnja nekretnine bez stvarne potrebe na tržištu - kaže Savala.

biznis.kurir.rs/Poslovni dnevnik

Bonus video:

02:28

GDE ĆE ZAVRŠITI VIŠAK NOVCA KOJI UPLATITE ZA POREZ? Stručnjaci odgonetnuli: Možete zahtevati povraćaj sredstava!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja