OVDE LOKALE IZNAJMLJUJU I ZA 4 € PO KVADRATU I OPET NEMA MUŠTERIJA: Zakupci biraju što manji prostor iako je maksimalna cena 10 €
Foto: domonabike / Alamy / Alamy / Profimedia

OVDE LOKALE IZNAJMLJUJU I ZA 4 € PO KVADRATU I OPET NEMA MUŠTERIJA: Zakupci biraju što manji prostor iako je maksimalna cena 10 €

Nekretnine -

Ogromna potražnja za nekretninama u Srbiji, a posebno u Beogradu, prelila se i na tržište poslovnog prostora i sve je teže naći slobodnu kancelariju. U srpskoj prestonici ima oko 1,3 miliona kvadrata kancelarijskog prostora, a investitori najavljuju da će u naredne dve godine izgraditi još 150.000 kvadrata.

U niškom poslovnom centru "Kalča" sve je više zakupaca kancelarijskog prostora. U zavisnosti od gradske zone, iznajmljivanje je od pet do 20 evra po kvadratnom metru. Manji lokali su najtraženiji i uglavnom su izdati.

Velike kompanije po pravilu traže velike prostore, a vrlo često, kompanije koje se bave određenim delatnostima i traže visoke standarde, odlučuju se za izgradnju ovakvih objekata.

Beograd, Kafici, Lokali, korona virus, lepo Vreme
foto: Zorana Jevtić

Leskovac – mogućnosti za mlade

Leskovčanima nedostaje poslovni prostor, a u izgradnji vide mogućnost da se zaposle mladi.

Za kraj godine najavljeno otvaranje startap centra i to bi strateški trebalo da potpomogne preduzetništvu, i mladima, za otvaranje i pokretanje svojih biznisa.

Kraljevo – zakup od četiri do 10 evra po kvadratu

Investitori u Kraljevu sve više grade poslovne prostore. Zakupci plaćaju od četiri do 10 evra po kvadratnom metru.

Poslovnog prostora ima u novogradnji, a što se tiče prostora u centru grada, ponuda je slaba. Sve više ljudi pokreće sopstveni biznis, ili rade na daljinu, pa raste potražnja za fleksibilnim kancelarijskim prostorima.

Šta je bitno zakupcima u prestonici

Graditelji sve teže dolaze do lokacija za gradnju poslovnih zgrada, jer nedostaju velike parcele, posebno u prestonici. Poslovni prostor uglavnom zakupljuju predstavnici stranih kompanija i banke.

Građevinski inženjer Katarina Gajić iz beogradske kompanije "Real Estate" nabraja da je pored akustike prostora, često bitan i nameštaj.

- Bitni su i uslovi grejanja, hlađenja, kvaliteta vazduha. Takođe, nije isto kada jedan prostor zakupljaju programeri i IT firme i kada su neke druge namene u pitanju - kaže Gajićeva.

Beograd – meka gradnje i potražnje

Zakup je najviši u Beogradu i plaća se od 20 do 100 evra po kvadratu na najtraženijim lokacijama. Miloš Grdinić iz "Delta Real Estate" navodi da na tržištu Beograda dominira poslovni prostor na Novom Beogradu.

Beograd, Knez Mihailova
foto: Shutterstock

- Ali u poslednjih godinu do dve, i tržište centra grada je prilično aktivirano, gde imamo određene zone i delove starog dela Beograda. Tu se renoviraju neke od postojećih zgrada i samom rekonstrukcijom investitori, odnosno vlasnici, dovode ih na nivo takozvane A klase - ističe Grdinić.

Stručnjaci podsećaju i da u centru prestonice, ali i u Novom Beogradu, postoje objekti koji decenijama nisu završeni i koji bi narednih godina mogli da ožive, odnosno, da postanu kvalitetne poslovne zgrade.

kurir.rs/ RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track