POSAO KOJI SE LAKO UČI A PLAĆA SE I 8.000 RSD DNEVNO: Ovi radnici u Srbiji sve traženiji, jedna stvar poželjna ali ne i presudna
Foto: Shutterstock, Ilustracija

POSAO KOJI SE LAKO UČI A PLAĆA SE I 8.000 RSD DNEVNO: Ovi radnici u Srbiji sve traženiji, jedna stvar poželjna ali ne i presudna

Nekretnine -

Novogradnja u Beogradu, ali i u celoj Srbiji - cveta. Građevinski radnici su među najtraženijim, a poslodavci povećavaju dnevnice kako bi zadržali postojeće i privukli nove majstore.

Prosečna dnevnica iznosi 4.000 dinara, a neke kompanije u oglasima za posao nude i više od 8.000 dinara.

Potrebno je mnogo profila da bude uposleno kako bi se izgradila zgrada: zidari, tesari, radnici na malterisanju, moleri, keramičari i drugi, a gotovo sva ta zanimanja su deficitarna u Srbiji.

majstori, građevina, majstor
foto: Printscreen/RTS

Ovim zanatom se može baviti svako jer nije potrebna diploma fakulteta ili određena stručna sprema, ali ipak je ipak i u ovom poslu važno da 'vam to ide od ruke'.

Iskustvo je takođe od velikog značaja i jedan je od kriterijuma u rastu plata. Da bi se došlo do pozicije šefa gradilišta, neke kompanije traže eventualno 4 stepen tehničke spreme i nekoliko godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima.

Plata građevinskih radnika u Beogradu

Jedna beogradska građevinska kompanija na pomenutom portalu Infostud oglasila da su im potrebni fizikalci na gradilištu i da daju neto dnevnicu od 4.000 do 4.500 dinara. Kažu da je isplata jednom nedeljno, a po potrebi imaju i prevoz radnika. Radi se samo prva smena, a moguće je dobiti i stalno zaposlenje. Napomenuli su da je posao pogodan za studente.

Na drugom portalu se traže radnici za 'zaptivanje pp prodora, farbanje pp prodora, zaštitu visokonaponskih kablova promat tablama' i za to će dobiti takođe dnevnicu 4.000 dinara i imaće topli obrok na gradilištu. Postoji i dodatan rad na terenu koji će biti posebno plaćen.

Građevina, Građevinski radnici
foto: Profimedia

- Posao se lako uči, nije potrebno prethodno iskustvo, a kad se nauči posao - svako bude jednak i ne postoji majstor ili pomoćan radnik - stoji u opisu oglasa.

Pomoćni radnici sa predznanjem na poslovima adaptacija u zatvorenom, na primer, plaćaju se na početku oko 30 evra, a u zavisnosti od znanja i sposobnosti zarada raste.

(Kurir.rs/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track