ZBOG VISOKIH KIRIJA U OVOM GRADU MEŠTANI REŠILI DA SPAVAJU U AUTOMOBILIMA: Jednokrevetna soba košta između 700 i 1.000 €!
Foto: Shutterstock

papreno

ZBOG VISOKIH KIRIJA U OVOM GRADU MEŠTANI REŠILI DA SPAVAJU U AUTOMOBILIMA: Jednokrevetna soba košta između 700 i 1.000 €!

Nekretnine -

Prošle je godine predstavničko telo policijskih snaga civilne garde izjavilo da “tri ili četiri” službenika žive u vozilima, dok neki žive i u šatorima ili zajedničkom smeštaju.

Zbog porasta stanarina, meštani španskog ostrva Ibica biraju da žive u vlastitim automobilima. Jedan od njih je i César Nebrera koji u svojoj zelenoj Kiji stanuje poslednje tri godine. Na taj se potez odlučio jer sa platom kuvara ne može da priušti stan.

- Na Ibici je smeštaj jako skup, sve skuplji. Trošak iznajmljivanja u potpunoj je suprotnosti s onim što zaradite - istakao je Nebrera.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Prošle godine je predstavničko telo policijskih snaga civilne garde izjavilo da “tri ili četiri” službenika žive u vozilima, dok neki žive i u šatorima ili zajedničkom smeštaju.

Visoke kamatne stope i inflatorni pritisci mnoge su Špance odvratili od kupovine nekretnina, stvarajući povećanu potražnju za najmom, što je povećalo i te troškove.

Cene najma na Balearskim ostrvima porasle su u proseku za 18 odsto samo prošle godine, u poređenju s prosečnim povećanjem od 12 odsto u celoj zemlji, piše BBC.

Ibica
foto: Marco Simoni / robertharding / Profimedia

Isabel María Pérez koja radi kao blagajnik na ostrvu rekla je da jednokrevetna soba košta između 700 i 1.000 evra mesečno, dok skromniji stan može stajati oko 1.500 evra.

- Problem u drugim delovima Španije je taj što nema puno posla. Ovde ima svega, ali nemate gde da živite - izjavila je.

Dok hoteli, restorani i klubovi na ostrvu nude radna mesta, stanovi se iznajmljuju kratkoročno po turističkim cenama.

kurir.rs/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track