RGZ OTKRIO SNAŽAN ZAOKRET NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: Dupliran rast broja kupaca stanova u OVOJ kategoriji! "Oni ostvaruju svoje snove"
Foto: Shutterstock, Ilustracija

tržište u usponu

RGZ OTKRIO SNAŽAN ZAOKRET NA TRŽIŠTU NEKRETNINA: Dupliran rast broja kupaca stanova u OVOJ kategoriji! "Oni ostvaruju svoje snove"

Nekretnine -

Republici Srbiji se smeši nova era na stambenom tržištu, kada je reč o starosnoj strukturi kupaca. Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), beleži se impozantan porast udela kupaca stanova mlađih od 30 godina u ukupnom broju kupoprodaja stanova, označavajući snažan zaokret u svetu nekretnina.

U prvom polugodištu 2023. godine, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, čak 15,2% svih transakcija stanova bili su mladi kupci, u uzrastu od 18 do 30 godina. Ovaj broj je izuzetno značajan u poređenju sa podacima iz prethodne godine, kada je ova kategorija kupaca predstavljala 13,6% tržišta, a naročito ako uporedimo sa 2019. godine, kada je udeo mladih iznosio skromnih 7,9%.

Očigledno je da se mladi sve više usmeravaju ka ostvarenju svojih stambenih snova.

U regionu Vojvodine, kupci mlađi od 30 godina učestvuju u stambenom tržištu sa udelom od 16,1%, dok je najmanji udeo zabeležen u regionu Šumadije i Zapadne Srbije sa 13,5%. U glavnom gradu Beogradu, gde se stvara puls modernog života, 15,7% mladih se odlučuje za svoj prvi korak na stambenom putovanju.

Zanimljivo je primetiti da se i starosna struktura kupaca menja. Prosečan kupac stana u Srbiji je postao sve mlađi, sada sa 45 godina u 2023. godini, u poređenju sa 46 godina u 2022. i čak 49 godina 2018. godine. Mladi ljudi, sa svojom energijom i ambicijama, postaju snaga koja oblikuje srpsko stambeno tržište.

U istom periodu, analiza starosne raspodele pokazuje da su stanove najčešće kupovali pojedinci između 31 i 45 godina (40%), dok su grupa od 46 do 60 godina i oni preko 60 godina zauzeli 27,7% i 17,1% tržišta. Ovi podaci oslikavaju dinamiku života i raznovrsne potrebe različitih generacija.

Uspon mladih kupaca na srpskom stambenom horizontu u skladu je sa globalnim trendom. Prema izveštaju Nacionalne asocijacije za nekretnine za 2022. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama udeo mladih kupaca iznosio je 20%. U isto vreme Srbija sigurnim koracima sledi ovaj put, pokazavši da mladi imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti ne samo svojih domova, već i društva u celini.

Ovaj dinamičan trend nudi obilje mogućnosti i izazova kako za kupce, tako i za stambeno tržište. Nove generacije donose sa sobom nove preferencije, tehnološku osvešćenost i želju za modernim načinom života, što će sigurno doprineti inovacijama u sektoru nekretnina, saopštili su iz RGZ.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track