OSTAVILI SIGURAN POSAO I S TROJE DECE POKRENULI BIZNIS: Darko učio sa interneta, od mašina imaju samo stari traktor i super im ide
Foto: Shutterstock, Ilustracija

OSTAVILI SIGURAN POSAO I S TROJE DECE POKRENULI BIZNIS: Darko učio sa interneta, od mašina imaju samo stari traktor i super im ide

Moj biznis -

Stari dedin traktor je prašio širokim slavonskim poljima, a danas se njime na ostrvu Lošinju obrađuje oko 7.000 četvornih metara zemlje. Taj dedin traktor jedina je mehanizacija porodičnog poljoprivrednog gazdinstva Kurila, a vlasnica Angela Golubović iz Ćunskog, sela kod Malog Lošinja, dopremila ga je iz Slavonije.

- Od mehanizacije imamo ovaj oldtimer, sve ostalo radimo ručno - kaže 22-godišnja Angela uz koju su na imanju roditelji Ivanka i Darko, brat Lovro i sestra Elena.

I prerađuju

Golubovići su jedini proizvođači povrća na ostrvu i na ekološki način uzgajaju 40 različitih kultura – paradajz, paprike, tikvice, patlidžane, lubenice, tikve... Prodaju na kućnom pragu i na pijaci u Malom Lošinju, gde se na štandu ismenjuju Angela i Lovro. Osim svežeg povrća u ponudi imaju i prerađevine poput pasiranog paradajza, sataraša, ajvara, salse, kiseline, marmelada od svojih šljiva i smokava.., uglavnom napravljenih prema recepturi mame Ivanke koja je iz rodnih Drenovaca kod Županje pre 23 godine na Lošinj došla "samo na sezonu".

Poljoprivredna priča porodice Golubović na ostrvu prvenstveno orjentisanom na turizam započela je pre nekoliko godina i zbog nje je Ivanka dala otkaz, a Darko zatvorio posao, upustivši se u neizvesne vode.

- Mami su falili Drenovci i poljoprivreda. A i hteli smo na ostrvo da vratimo poljoprivredu, svi su orjentisani na turizam. Ja sam u Osijeku upisala, i završila, tri godine agronomije, a sad sam uzela godinu pauze da ovde složimo sve što smo planirali i da odlučim koji ću smer uzeti za diplomski – objašnjava Angela dodajući kako teorija koju je učila nije u celosti primenjiva u praksi, pogotovo ne u specifičnoj ostrvskoj poljoprivredi, na malim površinama, s plitkim tlom, bez neke velike šanse da ćete iskopati bunar s pitkom vodom, zbog čega Golubovići svoj povrtnjak navodnjavaju skupom vodom iz vodovoda.

Lošinj
Lošinjfoto: Printscreen/Youtube

Uz pomoć videa s YouTubea tata Darko na frezu je montirao polagač folije i napravio navodnjavanje.

- Pojma nisam imao o poljoprivredi - kaže.

- Ostavili smo sigurne poslove i s troje dece krenuli u ovom smeru. Moraš to živeti da bi razumeo - dodaje Ivanka.

Spajanje hrane i turizma krajnji je cilj ove mlade poljoprivrednice. Uz njihov pogon za preradu već je napravljen objekat za degustaciju, uređeni su sanitarni čvorovi, na terasi postavljeni veliki drveni stolovi. Sad se rešava papirologija, bude li sve u redu, Golubovićevi će imati prvi registrovani agroturizam na otoku. Biće to izletište s ponudom domaće hrane, bez glutena, a tako se i sami hrane zbog majčine bolesti.

Autohtona jela bez glutena

- Kuvaćemo autohtona jela od namirnica koje imamo. Nećemo imati kartu s ponudom – objašnjava Ivanka kako su koncipirali svoj agroturizam u kojem će moći da prime 30 osoba.

Angela Golubović sa porodicom jedina na ostrvu Lošinju uzgaja povrće, a na površini od 7.000 kvadratnih metara tokom cele godine sade četrdesetak različitih kultura. Svojim povrćem ne samo da snabdevaju lokalno tržište nego ga i prerađuju u ajvare, pelate, sataraše, pasirani paradajz, kisele proizvode, marmelade... Porodica ima i tridesetak kokoši, a dodatnu ponudu čine dve kućice za robinzonski turizam i apartman u selu, čime su postigli spoj poljoprivrede i turizma u srcu Lošinja.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track