OVO JE PRESTONICA SRPSKE PRŠUTE Porodica Filipović mesečno napravi čak 300 kg suvomesnatih prozvoda: Sve mora da se uradi U MINUT
Foto: RINA

s kolena na koleno

OVO JE PRESTONICA SRPSKE PRŠUTE Porodica Filipović mesečno napravi čak 300 kg suvomesnatih prozvoda: Sve mora da se uradi U MINUT

Moj biznis -

Dok u selu Zlakasa caruje grnčarija, a u selima oko Topole domaća vina, zlatiborski Mačkat već godinama unazad smatra se prestonicom srpske pršute. Čuvajuću tradiciju veliki broj meštana odlučio se za preradu mesa, pa tako odavde u svet odlaze najkalitenija svinjska i goveđa pršuta, ali i slanina i kobasice. Ono što doprinosi njihovoj posebnosti jeste spoj mediteranske i kontitinenatlane klime, kao i specifična ruža vetrova. Porodica Filipović decenijama živi samo od poljoprivrede i još su jedan dokaz da ko može i želi da radi uspeh je neizostavan.

"Kod nas se tradicija sušenja prušute prenosi sa kolena na kolena, to je prvo što se nauči u našem domaćinstvu. Ono što je najvažnije jeste da se nalože bukova drva, a sam proces traja 20 dana i vreme se mora ispraviti tačno u minut. Tu se ništa ne menja, već se prate stari recepti. Jedino što smo menjali jesu samo objekti, koje smo obnovili zahvaljujući državnim subvencijama", kaže Miladin Filipović.

porodica Filipović, Mačkat, pršuta
foto: RINA

Uspeh proizvodnje ove porodice sa Zlatibora, kako kažu, leži u zajedništvu i u tome što svi finkcionišu kao jedan, jer samo tako, plodovi rada mogu biti vidljivi. Ne izostaje ni interesovanje najmlađih, pa tako školarac Milan već ima svoje poslove u domaćinstvu.

porodica Filipović, Mačkat, pršuta
foto: RINA

"Imam obaveze oko sušare i štale, pomažem svima u kući,ovo je porodičan posao i svako od nas ima svoj deo poslova. Nije mi teško, živim na selu i podrazumeva se da ima posla. Sve se stigne, odličan sam đak i već znam sve da radim i to mi puno znači, jer ću kada porastem nastaviti ovu porodičnu tradiciju", kaže Milan.

porodica Filipović, Mačkat, pršuta
foto: RINA

Oko 300 kilograma goveđe i svinjske pršute, slanine, stelje i raznih vrsta kobasice mesečno se proizvede u domaćinstvu Filipovića, ali i neizostavni sir, kajmak i paprika u pavlaci za čiji kvalitet su zaduženi ženski članovi porodice.

porodica Filipović, Mačkat, pršuta
foto: RINA

Gastronomski specijaliteti zlatiborskog kraja itekako su učinili Mačkat prepoznatljivim na turističkoj mapi Srbije. Zaslužne za to su upravo porodice poput Filipovića koje srpskog domaćina predstavljaju u najlepšem svetlu, onakvog kakav on zaiste i jeste, vredan i gostoprimljiv.

Najviše kupaca suvomesnatih proizvoda ima tokom leta, kada je sezona odmora. Tada stranci koji obilaze Zlatibor, ne zaobilaze Mačkat i vrlo rado, sa ovih prostora ponesu neki suvenir poput čuvene goveđe i svinjske pršute.

Kurir.rs/RINA

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track