GASTARBAJTERI NA APARATIMA Šofer uzeo 50€ za slanje tašne iz Nemačke familiji u Srbiju! A 30 za jaknu bratu koja košta isto toliko
Ilustracija, Foto: Shutterstock

slanje torbi tamo-vamo nikad skuplje

GASTARBAJTERI NA APARATIMA Šofer uzeo 50€ za slanje tašne iz Nemačke familiji u Srbiju! A 30 za jaknu bratu koja košta isto toliko

Moj biznis -

Slanje paketa, torbe ili kofera autobusom ili kombijem u zemlje zapadne Evrope nikada nije bilo skuplje, a kako navode oni koji su često u prilici da šalju bližnjima ovakve pošiljke tarife prevoznika se znatno razlikuju.

Pre nekoliko dana na Fejsbuk stranici "Srbi u Nemačkoj" povela se diskusija zbog prevoznika koji je od jednog našeg čoveka naplatio uslugu slanja pošiljke iz Nemačke u Srbiju, a nije je dostavio kako je dogovoreno.

Ova situacija otvorila je Pandorinu kutiju nezadovoljnih gastarbajtera i njihovih rođaka koji navode da za usluge slanja pošiljki autobusom ili kombijem u Srbiju ili Nemačku izdavajaju i 50 i više evra.

Potom su se javili i mnogi vozači koji su naveli da nema ničega spornog u tome što po torbi uzmu nekoliko desetina evra, jer od "toga žive", bilo je i onih koji su postavili pitanje plaćanja poreza na ovu uslugu, ali o tome niko od vozača koji su se našli prozvanim, nije želeo da diskutuje.

Filip I. (32) iz Surčina za Informer navodi da redovno šalje tobe svom bratu koji je nedavno otišao na rad u Keln. Kako ističe, kada mu je brat poslao poklon od prvih zarađenih para u Nemačkoj, vozač mu je rekao da će mu uzeti "svega 30 evra" jer je novi u gradu, ali da sledeći put mora da se "pokaže".

- Verujte mi, nakon što mi je brat ispirčao kako mu je taj vozač sa nipodaštavanjem uzeo novac za slanje jedne jakne koja je i koštala 30 evra, došlo mi je da mu očitam bukvicu,kad preuzmem tu kesu sa jaknom. Međutim, kada sam ga video, nije mi bilo svejedno. Nosio je zlatan lanac oko vrata i na sebi je imao jako skupu gardeorbu. Delovao je kao žestoki momak, a ne vozač autobusa. Neka žena koja je sa mnom čekala paket mi je tada kazala da njen sin nekada za slanje torbe daje i više od 70 evra - kaže Filip.

Međutim, kako ističe donekle je mogao da razume da vozači za slanje paketa iz Nemačke uzimaju veliki novac, ali kada je on poželeo da pošalje bratu malo hrane iz Srbije, usledio je hladan tuš.

- Za ručnu tašnu su mi tražili 50 evra! Nisam mogao da verujem. U pitanju je bio kombi prevoz. Pa za taj novac mogu da odem u Nemačku dostavim paket i vratim se niskobudžetnom avio - kompanijom. Dugo sam se raspitivao da pronađem nekog jeftinijeg prevoznika. Na kraju sam preko preporuke pronašao jednog divnog autobuskog prevoznika, čiji vozači najviše uzmu 30 evra i to za veliku torbu. Iz dosadašnjeg iskustva mogu da kažem da su autobusi jeftiniji za slanje od kombi prevoznika- kaže Filip.

Jedan prevoznik kaže da je prevoz paketa iz Srbije u Nemačku i iz Nemačke u Srbiju stvar dogovora. Kako su istakli, njihove usluge su dosta povoljnije od slanja paketa putem pošte i dostavljačkih službi.

- Mislite da je lako onom vozaču koji satima prevozi putnike i prtljag... Niko nije lud da za sitan novac razvozi pakete po pola Evrope. Naravno, ne treba ni peretrivati u ceni. Kod nas je veliki kofer u koji staje 23 kilograma - svega 30 evra - kazao nam je ovaj prevoznik.

Kurir.rs/Informer/Prenela: SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track