GORAN JE SVETSKI ŠAMPION U OVOM ZANATU: Prijatelj mu rekao: "Probaj, možda se nađeš", a on potukao 1.000 pica majstora (VIDEO)
Foto: Facebook/Goran Abramović

žiri oduševio tradicionalnim srpskim specijalitetima

GORAN JE SVETSKI ŠAMPION U OVOM ZANATU: Prijatelj mu rekao: "Probaj, možda se nađeš", a on potukao 1.000 pica majstora (VIDEO)

Moj biznis -

Goran Abramović je svetski šampion u pravljenju tradicionalnih napolitanskih pica. Zanat je pre 30 godina učio u Južnoafričkoj Republici i do danas je napravio blizu milion pica, a specijalitet su mu "Margarita" i "Marinara".

Kaže da je u životu imao dve želje - da postane najbolji na svetu i da otvori svoj restoran i obe su mu se ostvarile. - Od severa do juga Italije su različite regije i svaka regija ima svoju priču. Mi pravimo originalnu picu iz regije Kampanija koja je početak i istorija svih pica u Napulju - kaže Abramović.

Za pravljenje Marinare i Margarite 2022. osvojio je prvo mesto na takmičenju u Napulju gde je učestvovalo više od 1.000 pica majstora iz celog sveta. Postati svetski šampion nije lako, jer žiri puna tri dana ocenjuje sve od tehnike, do krajnjeg ukusa.

Goran Abramović
foto: Facebook/Goran Abramović

- Gledaju svaki pokret: kako ste obučeni, higijenu, prilaz stolu, da li čistite sto, kako ređate namirnice, da li imate tremu, da li vam drhte ruke... - objašnjava Goran.

- Jedan od sudija gleda stil, vremenski period za koliko napravite tu picu ispečete i prezentujete, drugi gledaju kvalitet testa, pečenja i namirnica. Bitna je i prezentacija. Pitaju vas koje brašno i pelat koristite i morate da imate spreman odgovor. Na konto svega, oni prave sliku o vama, skeniraju od glave do pete i zbir ocena pokazuje vaš rezultat - objašnjava svetski šampion.

pica majstor
foto: printscreen YT

Nedugo potom u Portu je učestvovao na takmičenju u uparivanju pica i vina. Tada je svetskom žiriju ponudio picu sa tradicionalnim srpskim proizvodima - pršutom od mangulice i tartufima. - Njima je to bilo zanimljivo, dali su mi visoke ocene i u Portu sam pobedio 13 svetskih šampiona, tako da prošla godina je bila moja godina u Napulju i u Portu. Zanat je učio dugo od jednog italijanskog majstora, ali ne u Evropi.

Pica
foto: Profimedia

- Ja sam počeo ovaj zanat daleko odavde, na drugom kontinentu, u Africi. Otišao sam 1993. u Južnu Afriku kod kuma zbog situacije u tadašnjoj Jugoslaviji. Planirao sam da ostanem godinu, dve, tri, a ostao sam 12 godina - priseća se Goran. Kaže da je sasvim slučajno postao pica majstor. - Počeo sam jedan sasvim drugi posao da radim u fabrci drva. Otac mog kuma je imao fabriku i tamo sam počeo da radim. Međutim, posle dve nedelje mi je rekao da nisam za to, da nemam finese, pokrete, motoriku. Rekao mi je: 'Možda jedan lep zanat da naučiš da budeš pica majstor. Jedan moj prijatelj Napolitanac ima piceriju. Probaj, možda se nađeš u tome'. Tad počinje moja priča i od 1993. do danas sam u svetu pice - kaže Abramović.

NAJBOLJI ĐAK

Jedan od njegovih najboljih učenika je Vujadin Ogrizović. Pre dolaska iz Bačke Palanke u Beograd radio je u jednom restoranu, a sada pravi 200 pica po smeni. - Ovo je ljubav pre svega, nije samo posao. Ovo je neki smisao života u kome smo se mi pronašli i to gledamo da ispunimo svaki dan maksimalno sa ljubavlju - objašnjava Ogrizović, pokazujući našoj ekipi jedan od najprodavanijih specijaliteta - picu "Prosciutto con burrata". Vujadin takođe učestvuje na svetskim takmičenjima i jednoga dana možda će nadmašiti svog učitelja. - Ako radite ovaj posao morate konstantno da se usavršavate - kažu ovi majstori.

Od majstora Đovanija naučio je da je najvažnije napraviti dobro testo. Ono se pravi od brašna, soli, kvasca i vode, dan ranije i mora da fermentiše, u idealnim uslovima, od 12 do 16 sati, u zavisnosti od temperature ambijenta. Nakon Južnoafričke Republike, bio je na specijalizaciji u Napulju, radio u Americi, Španiji, Češkoj i Hrvatskoj a onda je sa partnerima otvorio piceriju u srcu Beograda. Za kratko vreme ovo mesto našlo se na listi 50 najboljih picerija u Evropi.

pica, picerija
foto: Shutterstock

- Formula uspeha je dobar tim ljudi. Uspeh se stvara vremenom, trudom, radom i rezultati dolaze sami - objašnjava sagovornik.

Znanje koje je sticao godinama Goran rado deli sa drugima. Zato je osnovao Akademiju za pica majstore, gde za mesec dana pokušava da od potpunih početnika napravi profesionalce. - Meni je cilj da mnogo ljudi edukujemo na pravi način šta znači biti pica majstor i profesionalac. Prva stvari koje gledam i što sam naučio od Napolitanaca su kultura čoveka, vaspitanje čoveka i higijena. Kad ima te tri stvari, čovek može da ima bazu da postane jednog dana veliki majstor. Ako nema nešto od te tri stvari, ne može da dođe do vrha - smatra Abramović. Jednoga dana, ko zna, posao će možda proširiti na celu Evropu, a Goranu je želja da titulu svetskog šampiona još jednom potvrdi na nekom od sledećih takmičenja.

kurir.rs/Euronews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja