BOBAN U PAPRIKE IDE OD SVOJE ČETVRTE: Radio na njivi, mučio se a onda mu sinula ideja, sad je gazda s Juga
Foto: Youtube Printscreen/Farma

četvrta je generacija na svom imanju u Donjoj Lokošnici

BOBAN U PAPRIKE IDE OD SVOJE ČETVRTE: Radio na njivi, mučio se a onda mu sinula ideja, sad je gazda s Juga

Moj biznis -

U sad već svetski poznatom selu na jugu Srbije blizu Leskovca, fasade kuća krasi crvenom bojom jedna od najlepših paprika koja se uzgaja samo na ovom području, a to je lokošnički pehar, obeležje sela za koje se ceo svet raspituje i sela koje se baš zbog te paprike „nizače“ našlo i u serijalu Nacionalne geografije.

paprika, Donja Lokošnica
foto: Youtube Printscreen/Farma

Paprika sedmočlane porodice Kocić po količini i kvalitetu jedna je od najboljih u selu Donja Lokošnica. Iako postoji tradicionalan način za sušenje paprika od koje se prave začini za jelo, Boban Kocić, glava porodice, dosetio se da olakša nizanje paprika i osmislio sušaru koja već odradi pola posla, piše Jugmedia.

„Ja sam četvrta generacija koja se bavi uzgojem paprika. Gajimo na površini od jednog hektara i 16 ari, imamo i plastenike, krastavce i još mnogo toga. Ova sušara je naša investicija. Plasman ove godine nije loš, dolaze nam i Bugari“, priča Boban.

paprika, Donja Lokošnica
foto: Youtube Printscreen/Farma

Ovu sušaru napravio je sa svojim prijateljem, a kako on tvrdi za juGmediu, ipak je sušara lakši način, jer tu nema nizanja, ali priznaje da nije zapostavio tradicionalan način.

„Na ova sita ovde stavimo papriku i direktno ide u sušaru“, objašnjava.

paprika, Donja Lokošnica
foto: Youtube Printscreen/Farma

Na 17. po redu manifestaciji „Dani paprike“, pitali smo Jovu Ničića od koliko godina se bavi uzgojem paprike, budući da se tim poslom bavi 90 posto meštana, a on je kazao je da od kako zna za sebe. Zapravo je sa četiri godine prvi put ušao medju paprike sa svojom porodicom da bi pomagao.

„Uzgajamo industijsku, nizaču, reckavu i još mnogo vrsta paprika. Kod nas je najbolja proizvodnja mlevene i gruvane paprike. Ako je jače sunce paprici je dovoljno mesec dana da bude spremna za mlevenje“, odao je Ničić ponosno.

1 / 12 Foto: Youtube Printscreen/Farma

Sav ushićen i srećan zbog ove manifestacije, ali ponajviše zbog prepoznatljivosti njihovog brenda u svetu, Ničić je ispričao prošlogodišnje iskustvo i kako je prodaja tekla.

„Nema gde nismo poznati po paprici. Prošle godine su bili Japanci, Kinezi, Holanđani, Belgijanci i Poljaci, sad sam video ove godine i Ukrajince“, kazao je i dodao da iz celog sveta ljudi dolaze da posete ovo selo.

paprika, Donja Lokošnica
foto: Youtube Printscreen/Farma

Skromno se pohvalio da ova paprika nigde nije mogla u svetu da uspe, kazao je da je ovo podneblje koje oni imaju najbolje za papriku. Ipak, postoji izuzetak.

„U okolini Sombora, ne znam tačno da preciziram gde, čuo sam da se proizvodi sličnog kvaliteta“, ističe Ničić i zaključuje uz smešak da su oni u svetu broj jedan.

paprika, paprike, Donja Lokošnica
foto: Youtube Printscreen/Farma

Uprkos svojoj skromnosti, selo Lokošnica, nesporno je, postalo je globalno poznato po svom crvenom blagu – paprici, koja krasi fasade kuća ovog idiličnog mesta, a činjenica da je ovo crveno selo u svetu broj jedan. Ostavljamo vama, čitaocima, da to proverite.

Kurir.rs/Jugmedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja