BEZ DOGOVORA: Otkupna cena suncokreta ostaje ista

Sastanak ratara i uljara

BEZ DOGOVORA: Otkupna cena suncokreta ostaje ista

InfoBiz -
Predstavnici uljara Dijamant, Invej, Nova Crnja i Viktorija oil, ostali su pri ponudi da otkupna cena bude 24 odnosno, 25 dinara po kilogramu, naveo je Jan Husarik

BEOGRAD - Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta i predstavnici četiri uljare danas na sastanku u Ministarstvu poljoprivede nisu postigli dogovor o većoj otkupnoj ceni te uljarice koju su tražili ratari.

Predsednik asocijacije poljoprivrednika "Banatski paori" Jan Husarik kazao je novinarima nakon dvočasovnog sastanka da su predstavnici uljara Dijamant, Invej, Nova Crnja i Viktorija oil, ostali pri ponudi da otkupna cena kilograma suncokreta bude 24 odnosno 25 dinara po kilogramu.

On je naveo da poljoprivrednici i dalje očekuju da dobiju "proizvođačku cenu koja iznosi 36 dinara za kilogram".

Husarik je rekao da će zbog takvog stanja u proizvodnji suncokreta pozvati poljoprivrednike da naredne godine bojkotuju setvu suncokreta.

"Nezadovoljni smo rezultatom sastanka, jer smo mislili da će biti pomaka u pozitivnom smeru, odnosno da će cena suncokreta krenuti na gore", kazao je on i precizirao da su uljari ponudili akontnu cenu što znači da bi ona, u zavisnosti od kretanja na tržištu, mogla biti veća ili manja.

Husarik je ponovio i da "Minstarstvo poljoprivrede ne može da utiče na cene, ali je imalo dobru volju da organizuje sastanke", dodavši da je ministar Dragan Glamočić bio samo medijator tokom razgovora.

On smatra da su se protesti i blokade, koje su poljoprivrednici sprovodili krajem avgusta i početkom septembra, "iscrpeli", iako je, kako je istakao, pokazano jedinstvo i dobra volja ratara za saradnju i razgovore sa uljarima. Presednik udruženja "Paori" Cepaja Miroslav Grubanov istakao je da do nastavka protesta i blokada puteva možda neće doći jer su u toku jesenji poljoprivredni radovi, kao što je ubiranje soje i kukuruza.

Prema njegovim rečima, domaći uljari neopravdano drže nižu otkupnu cenu, iako znaju da je cena suncokreta na berzama u okruženju i Ukrajini 400 dolara po toni, što znači 34 do 35 dinara po kilogramu.

Grubanov je kazao da uljari nisu pristali ni da se u narednim ugovorima za otkup suncokreta navede i minimalna otkupna cena, kao što šećerane to već rade pri ugovaranju otkupa šećerne repe. On je poručio uljarama da bi trebalo da ostanu u dobrim kooperativnim odnosima sa poljoprivrednicima da ne bi naredne godine došle situaciju da nemaju sirovinu za proizvodnju.

Poljoprivrednici i uljari sastali su se danas u Ministarstvu poljoprivrede deset dana nakon što su se ratari sa ministrom Draganom Glamočićem dogovorili da prekinu dvonedeljne proteste i povremene blokade puteva, uglavnom u Vojvodini. Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, počeli su proteste i blokade saobraćajnica 28. avgusta, nakon čega je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, održano nekoliko odvojenih i zajedničkih sastanaka sa uljarima kako bi se utvrdila otkupna cena suncokreta koja će odgovarati i proizvođačima i prerađivačima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track