Više od 500 radnika Zastave uzelo otpremnine

Kragujevac

Više od 500 radnika Zastave uzelo otpremnine

InfoBiz -
Od 1.825 radnika u šest "Zastavinih" preduzeća njih 524 se izjasnilo za dobrovoljni odlazak, a najviše ih je izabralo opciju pet godina do penzije

KRAGUJEVAC - Svim radnicima "Zastavnih" preduzeća, koji su se nedavno izjasnili za jednu od četiri opcije socijalnog programa, uplaćene su otpremnine i prekinut im je radni odnos zaključno sa 31. avgustom, izjavio je pomoćnik generalnog direktora Grupe "Zastava vozila" za kadrovske poslove Todor Rakočević.

Prema njegovim rečima, od 1.825 radnika u šest "Zastavinih" preduzeća njih 524 se izjasnilo za dobrovoljni odlazak, a najviše ih je izabralo opciju pet godina do penzije.

"Izjašnjavajući se za tu opciju radnici su dobili šest prosečnih bruto zarada odnosno po 368.394 dinara, a do sticanja prava na penzionisanje mesečno će dobijati 60 odsto od prosečne zarade u Srbiji", rekao je Rakočević.Manji broj radnika izjasnio se i za ostale tri opcije - 10 prosečnih zarada odnosno po 613.000 dinara, 300 evra po godini staza, kao i za opciju dve godine do penzije.

Ima radnika kojima je nekoliko meseci ostalo do penzionisanja i oni su uglavnom odabrali opciju - 300 evra po godini staža, što znači da su dobili blizu 12.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prema rečima Rakočevića, za socijalni program izjašnjavali su zaposleni u Grupi "Zastava vozila", preduzećima "Zastava automobili", "Zastava Kamioni", "Specijalna vozila Sombor", "Zastava INPRO" i u "Zastavinoj" Medicini rada."Među 524 radnika koji su se izjasnili za socijalni program, najviše ih je iz fabrike "Zastava Kamioni"- više od 300", rekao je Rakočević.Od 1.300 radnika koliko ih je ostalo u "Zastavinim" društvima, najviše ih je - oko 400 u fabrici "Zastava Kamioni" u kojoj se nadaju da će da će naći strateškog partnera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track