Dinkićev plan B: Železara pali peći za mesec dana
Foto: Tanjug.jp

Sastanak u Smederevu

Dinkićev plan B: Železara pali peći za mesec dana

InfoBiz -
Ministar najavio da će svih 5.200 radnika biti vraćeno na posao i zaposleno još 250 novih
1 / 7 Foto: Tanjug.jp

SMEDEREVO - Ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić, najavio je danas da će za mesec dana biti pokrenuta proizvodnja u "Železari Smederevo" aktiviranjem jedne visoke peći, kada će se svih 5.200 radnika biti vraćeno na posao i zaposleno još 250 novih.

Dinkić je, posle sastanka sa rukovodstvom i sindikatima čeličane, rekao da će od ponedeljka početi aktivnosti na pokretanju jedne visoke peći, a da će se za to koristiti novac koji se sada daje za isplatu radnika koji su na prinudnim odmorima.

On je dodao da je ponuđeno sindikatima da radnici dobijaju 80 odsto zarade.

Ministar je rekao da će država preko Fonda za razvoj dati garanciju kako bi banke mogle da daju sredstva Železari.Dinkić je ukazao da kada železara ne radi to košta 140 miliona dolara, a da je potrebno 165 miliona dolara da se pokrene.

"Svim zaintresovanima za strateško partnerstvo vrata će biti otvorena bez ikakvih tendera i formalnosti", poručio je on, i dodao da su se već javile neke kompanije kao italijanski Duferko, Donjeckstil iz Ukrajine i neke ruske kompanije.

Sastanak ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata Železare Smederevo, završen je nešto posle 12 časova.

Ministar je na sastanku, koji je počeo oko 11.20 sati, predstavio plan za pokretanje proizvodnje u toj čeličani. Dinkić je u Železaru Smederevo stigao sa svojim timom, u kome su državni sekretari Aleksandar Ljubić i Ivica Kojić.

Sastanku su prisustvovali direktor Železare Ivan Milošević sa saradnicima kao i predstavnici Nezavisnog i Samostalnog sindikata i ASNA Mileta Gujaničić, Siniša Prelić i Saša Čolić.

http://www.youtube.com/watch?v=K5cvk7jq1k4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track