Rajić protiv povećanja minimalne zarade

Unija poslodavaca

Rajić protiv povećanja minimalne zarade

InfoBiz -
Predlažemo da u prvoj polovini ove godine vrednost minimalne zarade ostane ista, a da se u avgustu opet sedne i razgovara, naveo je Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca

BEOGRAD - Unija poslodavaca Srbije smatra da nema prostora da se minimlna cena rada povećava u trenutku kada u svi pokazatelji kretanja u privredi negativni, izjavio je direktor te unije Dragoljub Rajić.

Rajić je rekao da je predlog UPS da u prvoj polovini ove godine vrednost minimalne zarade ostane ista, a da se u avgustu, kao što i jeste zakonska obaveza, opet sedne i razgovara.

Tada bi se, prema rečima Rajića, videlo da li ima nekavog poboljšanja i da li ima oživljavanja privredne aktivnosti, a onda bi "u skladu sa tim eventualno bila doneta neka odluka".

"Ukoliko bi (sada) došlo do daljeg povećavanja minimalne zarade, koja pre nikada nije bila viša od jednog evra, a trenutno je više od jednog evra, to bi se veoma negativno reflektovalo na privredu, mnoga preduzeća bi bila prinuđena da dodatno smanje broj zaposlenih, a i dodatno bi poguralo inflaciju", rekao je on.

Rajić je podsetio da je prošle godine minimalan zarada podignuta sa 102 na 115 dinara po satu, odnosno 12,5 odsto, iako je "privreda celu prošlu godinu provela u recesiji".

Direktor Unije poslodavaca je rekao da dodatni problem predstavlja to što je minimalna zarada u Srbiji viša nego u zemljama u okruženju.

"U Bugarskoj, Makedoniji, u Crnoj Gori, u BiH minimalna zarada je niža nego u Srbiji. I imamo već nekoliko slučajeva da su ozbiljne kompanije koje su bile spremne da otvaraju pogone, da više stotina, pa čak i hiljada radnika zaposle, otišle u susedne zemlje jer su niži troškovi rada", rekao je on. Rajić je istakao da bi u slučaju da dođe do daljeg povećanja minimalne cene rada srpska preduzeća bila izuzetno nekonkurentna, dodajući da u ovom trenutku prvi prioritet vlade mora pre svega da bude otvaranje novih radnih mesta i povećanje zaposlenosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track