KOME SLEDUJE NAKNADA ZARADE AKO JE NA BOLOVANJU DUŽE OD 30 DANA: Slično je i sa porodiljskim odsustvom, evo u čemu je caka
Foto: Shutterstock

KOME SLEDUJE NAKNADA ZARADE AKO JE NA BOLOVANJU DUŽE OD 30 DANA: Slično je i sa porodiljskim odsustvom, evo u čemu je caka

InfoBiz -

Da li znate da naknada zarade za bolovanje preko 30 dana i za porodiljsko odsustvo ne mogu uvek biti predmet izvršenja? Ovo je tema jednog video snimka na društvenoj mreži TikTok, u kome se bliže objašnjava ovaj potencijalni problem na radnom mestu.

- Kada je reč o naknadi zarade za bolovanje preko 30 dana, zakon o izvršenju prepušta regulisanje ove teme zakonu o zdravstvenom osiguranju.

Narator dodaje da prema tom zakonu, naknada zarade koja se isplaćuje iz sredstava RFZO ne može biti predmet izvršenja osim kada je reč o potraživanju izdržavanja utvrđenom sudskom odlukom ili poravnanjem.

- Što se tilče naknade zarade za porodiljsko odsustvo prema zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, novčana primanja po ovom osnovu ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja, bez izuzetaka.

Ona takođe objašnjava da sa druge strane, naknada zarade za bolovanje do 30 dana koja se isplaćuje na teret poslodavca prema Zakonu o radu, može biti predmet izvršenja u skladu sa opštim pravilima zakona o izvršenju. Dakle, nakada zarade za bolovanje preko 30 dana, koja se isplaćuje na teret RFZO i naknada zarade za teret porodiljskog odsustva ne mogu biti predmet izvršenja, osim za potraživanja izdržavanja.

biznis.kurir.rs/TikTok

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track