AKO RAZMIŠLJATE O LETOVANJU U SEPTEMBRU, OBALA OVOG MORA JE BAJKA: Nema ekstremnih vrućina, ni mnogo turista! Obratite pažnju
Foto: Shutterstock

AKO RAZMIŠLJATE O LETOVANJU U SEPTEMBRU, OBALA OVOG MORA JE BAJKA: Nema ekstremnih vrućina, ni mnogo turista! Obratite pažnju

InfoBiz -

Zbog jako visokih temperatura tokom letnjih meseci primećeno je da sve više turista iz Srbije radije letuje u predsezoni i na samom kraju turističke sezone, a kako su onda i cene smeštaja povoljnije, jun i septembar trenutno su omiljeni meseci za odmor. U prilog „kasnom“ letovanju ove godine idu i izgledi vremena i temperatura mora, koji će biti idealni da se provedu na grčkom moru.

Evo detaljne prognoze vremena za omiljene destinacije naših turista u Grčkoj.

Halkidiki, Sitonija

Na Sitoniji na Halkidikiju, u mestima Neos Marmaris, Toroni i Nikiti do kraja avgusta će biti jako toplo, ovih dana su temperature iznad 30 stepeni, a od nedelje će biti niže za koji stepen, oko 28-29 stepeni.

Već u četvrtak sledeće sedmice temperatura će početi ponovo da raste, a prvog dana septembra se očekuje da bude oko 28 stepeni, sunčano i toplo. U prvoj dekadi septembra biće stabilno, sunčano i toplo, temperatura vazduha će biti oko 27 stepeni, a manji pad temperature uz popodnevni pljusak i grmljavinu očekuje se sredinom meseca.

Do kraja druge dekade biće oko 24 stepeni, a zatim će ponovo biti za nekoliko stepeni više, dok pred kraj septembra oko 25 stepeni Celzijusa.

Trenutno je temperatura mora u ovom delu Grčke viša od 26 stepeni, a očekuje se da narednih dana bude još viša, oko 27 stepeni što su i prosečne maksimalne vrednosti za septembar. Minimalna temperatura mora za septembar na Sitoniji je oko 23 stepeni. Poslednjih godina more je početkom ovog meseca oko 26 stepeni.

Tasos, Grčka
foto: Shutterstock

Halkidiki, Kasandra

U Haniotiju, Polihronu, Pekohoriju i Kalitei na Kasandri je temperatura vazduha, uz puno sunca i blještavo sunce, od 32 do 37 stepeni Celzijusa. Sledeće sedmice će nekoliko dana biti oko 28 stepeni, a do kraja avgusta od 28-30 stepeni.

U septembru turiste očekuje pretežno sunčano i toplo vreme sa oko 28 stepeni, a sredinom meseca se očekuje destabilizacija uz pad temperature na 22 stepeni. To će kratko trajati i već od 18. -19. septembra ponovo će biti sunčano uz temperaturu od 25 stepeni, a oko 21. septembra ponovo će biti za koji stepen niža temperatura.

Trenutno je temperatura mora oko letovališta na Kasandri oko 28 stepeni. U septembru prosečna maksimalna vrednost je iznad 24 stepeni.

Halkidiki, Atos

Nea Roda, Olimpiada, Jerisos i druga mesta na Atosu trenutno imaju temperaturu vazduha od oko 36 stepeni. Do kraja avgusta će biti toplo i sunčano sa temperaturom od preko 30 stepeni.

Početak septembra obeležiće temperature od 30 i 31 stepen, a u drugoj dekadi meseca biće od 24 do 29 stepeni uz nekoliko dana sa pljuskovima i grmljavinom. I na kraju meseca biće sunčano i toplo.

Sada je temperatura mora 27,2 stepeni, Očekuje da u narednih deset dana padne na 26,2 stepena. Prosečne septembarske temperature mora na Atosu su 25 stepeni, maksimalne i do 27 stepeni.

Lefkada

Na jednom od omiljenih ostrva u Grčkoj, Lefkadi je lepo i sunčano vreme, veoma toplo sa 34 stepeni. Narednih dana biće još toplije do 37 stepeni, a do kraja meseca oko 30 stepeni.

Do sredine septembra biće oko 28-29 stepeni, a zatim će temperatura pasti za nekoliko stepeni. Za samo nekoliko dana se očekuje ponovo da bude toplije, oko 26 stepeni, dok je oko 27. septembra moguć novi manji pad temperature vazduha.

Temperatura mora kod Lefkade je sada preko 28 stepeni. U septembru se očekuje da mora bude i dalje tople. Maksimalne vrednosti za septembar u proseku su 25,6 stepeni, a minimalne 22,9 stepeni.

Polihrono, Grčka, letovanje, plaža, more, ležaljke
foto: Shutterstock

Olimpijska regija

U Paraliji, Platamonu, Olimpik Biču i Nei Poriju je veoma toplo, oko 38 stepeni, ali će narednih dana temperatura pasti za nekoliko stepeni. Ostaće i dalje veoma toplo i do kraja avgusta temperatura vazduha neće biti ispod 30 stepeni Celzijusa.

U septembru se očekuje da bude toplo i sunčano sa oko 30 stepeni, u od druge polovine mseca za koji stepen hladnije, ali će posle samo nekoliko dana sa 25 stepeni ponovo temperatura rasti do 28-30 stepeni.

Egejsko more je trenutno kod Nei Porija 27,7 stepeni. Narednih deset dana će voda biti još toplija, a zatim će zahladneti malo.

Maksimalne temperature vode za septembar u ovom delu Grčke su 28 stepeni, a minimalne 22, dok je prosek 25 stepeni.

Kurir.rs/Blic/Preneo: B.V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja