NAJAVA DA ĆE KOMŠIJAMA BITI OBUSTAVLJENA ISPORUKA RUSKE NAFTE IZAZVALA JEZU! Zbog sankcija EU prema Rusiji to se moglo i očekivati
Foto: Shutterstock

prpa bato

NAJAVA DA ĆE KOMŠIJAMA BITI OBUSTAVLJENA ISPORUKA RUSKE NAFTE IZAZVALA JEZU! Zbog sankcija EU prema Rusiji to se moglo i očekivati

InfoBiz -

Mol je sa Janafom ugovorio transport 2,2 miliona tona nafte, znatno manje od prošlogodišnjih 2,9 miliona tona.

Vest da će biti prekinut transport ruske nafte u Mađarsku podigla je susednu državu na noge, iako takav razvoj događaja nije neočekivan.

Smanjenje zavisnosti od ruskih energenata glavni je deo paketa sankcija koje je EU uvela posle agresije Rusije na Ukrajinu, ali je Mađarska, zbog svoje velike izloženosti i zavisnosti od ruskih energenata, uspela da izbori privremeno izuzeće, kako bi obezbediti postepen prelazak na druge izvore. Rad na ovoj tranziciji u Hrvatskoj svedočili smo kroz tenzije na političkom nivou koje su nastale početkom ove godine i prozivanje Janafa iz redova mađarske vlade zbog nesaradnje i nepovoljnih uslova koje ona nudi za transportuje naftu do rafinerije Mola.

Dugoročni partneri

Janafu su prebacivali visoke cene usluga i nedovoljne kapacitete za njihove potrebe. Ove tvrdnje je Janaf demantovao, a slučaj je na kraju okončan sklapanjem ugovora sa Molom sredinom aprila, prema kojem Janaf do kraja ove godine treba da transportuje 2,20 miliona tona nafte i skladišti 79 hiljada kubnih metara na terminalu Omišalj i 70 tisuća u Sisku.

nafta, Naftna Industrija, naftne bušotine
foto: Shutterstock

Šta će zatvaranje cevovoda za Lukoilovu naftu značiti za Janaf i njegove dalje odnose sa mađarskom naftnom kompanijom, koja takođe poseduje Slovnaft iz Slovačke, koji je u sličnoj situaciji kao i Mađarska?

Mađarski Mol i njegove kompanije, uključujući i Slovnaft, dugogodišnji su partneri Janafa. Kako prenose mađarski mediji, očekuje se da će Mol pretrpiti najveći finansijski udarac od ukrajinskih sankcija, kojima Mol dve trećine nafte dobija iz Rusije, a polovinu, više od 6 miliona tona godišnje, od Lukoila.

Drugim rečima, trebalo bi da nadoknadi oko trećine svojih potreba iz drugih "kanala". Janaf trenutno ne otkriva da li su pregovori sa Mađarima intenzivirani nakon ukrajinske odluke, ali se iz javno dostupnih podataka o ranije ugovorenim količinama vidi da je ugovorena količina za ovu godinu znatno manja nego 2023. kada je ugovoren transport od 2,9 miliona tona .

Ovogodišnji kapacitet je čak nešto manji u odnosu na tri prethodne godine, od 2020. do 2022. godine, kada je zaključen transport 2,24 miliona tona nafte godišnje.

Cene zavise od zaliha

Janaf je diplomatski odgovorio da "Janaf kontinuirano razgovara sa svim korisnicima naftovoda i sistema skladištenja, kako bi pružio najbolju moguću uslugu i obezbedio nesmetano i stabilno poslovanje svojih poslovnih partnera".

Napominju i da svojim kapacitetima mogu da zadovolje sve potrebe srednjoevropskih partnera za transport sirove nafte, a posebno se odnose na Molove rafinerije za koje mogu da prevoze milion tona sirove nafte mesečno od Omišlja do mađarske granice, za šta je, ističu, Janaf dao garanciju kako Molu, tako i RH i EU.

naftovod
foto: Fonet/AP

U državnom preduzeću ističu da su cene utvrđene u pregovaračkom procesu u skladu sa pravilnikom o utvrđivanju cena transporta nafte cevovodnim sistemom Janafa. Metodologija utvrđivanja cena transporta obezbeđuje jednak tretman za sve i ne odnosi se na pravna lica, već na deonice gasovoda.

Inače, Janaf će za ovu godinu prevoziti nešto manju količinu nafte za Inu, 2 miliona tona, a veći naručilac od Mola je svakako srpski NIS, koji je ugovorio transfer od 10 miliona tona za ovu i naredne dve godine.

Poslednjih nedelja svedoci smo intenzivnih susreta mađarskog predsednika Viktora Orbana sa predstavnicima Ukrajine i Rusije, koji očigledno u svojim "mirovnim misijama“ zapravo pregovara o alternativi za pristup ruskoj nafti, odnosno o zameni za Lukoil, čiji ishod će očigledno zavisiti od toga da li će Janaf imati nove ugovore sa Molom.

Kurir.rs/Poslovni hr/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja