EVO GDE SU SRPSKI PROGRAMERI! Od 30 zemalja Srbija je na 3. mestu po broju zaposlenih po firmi, ispred samo Švajcarska i Nemačka
Foto: Promo

STATISTIKA

EVO GDE SU SRPSKI PROGRAMERI! Od 30 zemalja Srbija je na 3. mestu po broju zaposlenih po firmi, ispred samo Švajcarska i Nemačka

InfoBiz -

Srbija je u 2021. imala 4.933 preduzeća sa 45.050 zaposlenih u kompjuterskom programiranju (KP) i konsultantskim uslugama, sa prosečno devet zaposlenih po preduzeću.

Od 30 zemalja za poređenje, Srbija je bila na 26. mestu po broju firmi, na 21. po broju zaposlenih i na trećem po broju zaposlenih po firmi, jer su samo Švajcarska (18) i Nemačka (10) imale veći ovaj pokazatelj.

Prosečna dodata vrednost po zaposlenom u KP u EU bila je 90,9 hiljada evra, dok je u Srbiji ona iznosila samo 35,9 hiljada evra i po ovom pokazatelju bili smo na poslednjem mestu u Evropi zajedno sa BiH - među zemljama sa ovim podacima.

Ukupna dodata vrednost u KP u Srbiji bila je 1.476,5 miliona evra i ona je bila na 21. mestu po ovom pokazatelju. Manju dodatu vrednost imale su: BiH, Hrvatska, Kipar, Estonija, Grčka, Letonija, Litvanija, Malta i Slovenija.

Udeo troškova rada u dodatoj vrednosti u Srbiji je bio 71,9% i po ovom pokazatelju Srbija je bila na četvrtom mestu. Veći udeo rada u dodatoj vrednosti imale su Danska, Litvanija i Estonija.

kancelarija, boiznis plan, papirologija
foto: Shutterstock

Neto obrt u KP iznosio je 2.367,1 miliona evra u Srbiji i samo su četiri zemlje imale manju vrednost BiH, Letonija i Litvanija i Slovenija.

Prema dodatoj vrednosti u KP po stanovniku, Srbija je sa 214,9 evra bila na 28. mestu i lošiji pokazatelj imale su samo Grčka (134,8) i BiH (80,8).

Udeo dodate vrednosti u ukupnom prometu iznosio je 62,4% u Srbiji i veći pokazatelj imale su samo Letonija i Rumunija.

Firme u KP i konsultantskim uslugama u Srbiji učestvovale su sa 2,3% u ukupnom broju preduzeća, sa 2,6% u ukupnom broju zaposlenih i sa 5% u ukupnoj dodatoj vrednosti.

Veći udeo KP u ukupnoj dodatoj vrednosti imale su samo Malta, Bugarska i Irska.

Dodata vrednost po zaposlenom u KP bila je za 27,1% veća od ukupne u EU, dok je u Srbiji ona bila veća za 91,6%. Veće odstupanje od Srbije u ovom pokazatelju imale su Malta, Kipar i Bugarska.

Kurir/Makroekonomija.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track