NLB Grupa proglasila pobednike međunarodnog umetničkog konkursa programa NLB MUZA
Foto: NLB Grupa

NLB Grupa proglasila pobednike međunarodnog umetničkog konkursa programa NLB MUZA

InfoBiz -

NLB Grupa, vodeća bankarska i finansijska grupacija u jugoistočnoj Evropi koja značajnu podršku pruža i regionalnoj kulturi i umetnosti, izabrala je pobednike međunarodnog umetničkog konkursa 'Na raskršću' koji sprovodi u okviru programa NLB MUZA.

Program kulturnog nasleđa, NLB MUZA, sastoji se od umetničkih i muzejskih kolekcija, kao i muzeja i galerija NLB Grupe. Kao deo programa, u januaru 2023. godine osnovana je kolekcija SEE Art u okviru koje NLB Grupa naručuje, otkupljuje, izlaže i promoviše dela savremene umetnosti i na taj način postaje njen glavni oslonac i partner u Jugoistočnoj Evropi.

Kolekcija SEE Art, koja predstavlja kulture, identitete i sećanja koja su oblikovala zajedničku istoriju u regionu jugoistočne Evrope tokom vremena, ima za cilj da unapredi razumevanje i poznavanje različitih kulturnih i društvenih sredina, promoviše toleranciju i raznolikost i podstiče nove održive ideje i dela putem raznovrsnih radova savremene umetnosti.

NLB Grupa
foto: NLB Grupa

U periodu od 15. februara do 21. marta 2024. godine, 83 umetnika mlađih od 35 godina sa tržišta na kojima NLB Grupa posluje, prijavila su svoja umetnička dela. Nakon pažljivog pregleda i evaluacije, međunarodni stručni žiri izabrao je dva umetnička dela koja će početkom sledeće godine biti izložena u Galeriji Bankarium u centru Ljubljane.

Izabrana umetnička dela

Arijana Kadić iz Crne Gore, autor je prvog izabranog umetničkog dela pod nazivom 'Od prisutnosti do sećanja i nazad' koje će biti otkupljeno za SEE Art kolekciju NLB Grupe.

Koristeći nasledni tepih kao centralni element, umetnica je kreirala delo koje izgleda kao most između sadašnjosti i večnosti i povezuje je sa njenim precima. Njena priča je duboka i autentična, i u mogućnosti je da stvori snažnu emocionalnu povezanost.

Autori drugog umetničkog dela su Dalea Kovačec i Marko Damiš iz Slovenije, sa interaktivnom instalacijom pod nazivom 'Od rođenja do bajta: Generativni životni pejzaž'. Instalacija koja koristi kamere, ekrane i ogledala za predstavljanje različitih ličnih, direktnih narativa na društvenim mrežama, prikazuje široki spektar ljudskog života od rođenja do smrti.

NLB Grupa
foto: NLB Grupa

Potencijal ovog dela leži i u činjenici da funkcioniše u realnom vremenu, čime je omogućena direktna interakcija između umetničkog dela i posmatrača, stvarajući dinamično iskustvo koje se stalno menja i prilagođava trenutnim podacima i okolnostima.

NLB Grupa nastavlja da unapređuje uslove života u svom matičnom regionu, kroz jačanje podrške umetnosti, kao izuzetno važnom stubu održivog i društveno odgovornog poslovanja.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja