SVETSKI AUTOMOBILSKI GIGANT U MINUSU ČAK 6 MILIJARDI €: Bore se za opstanak, jedva smanjili dug za milijardu, LOŠE IM SE PIŠE
Foto: Shutterstock

veliko interesovanje

SVETSKI AUTOMOBILSKI GIGANT U MINUSU ČAK 6 MILIJARDI €: Bore se za opstanak, jedva smanjili dug za milijardu, LOŠE IM SE PIŠE

InfoBiz -

Holding kompanija Porše Automobil Holding, koja kontroliše nemački automobilski gigant Volksvagen, smanjila je brdo dugova nagomilanih kao rezultat Poršeove inicijalne javne ponude (IPO) za oko milijardu evra (1,1 milijardu dolara).

Neto dug kompanije iznosio je 5,7 milijardi evra na kraju prošle godine, što je manje sa 6,7 milijardi evra na kraju 2022. godine, saopštila je kompanija sa sedištem u Štutgartu u četvrtak, prenosi Seebiz.

Dugoročno, kompanija planira da otplaćuje godišnji iznos od srednje trocifrenih miliona evra. Na kraju 2021. PSE je i dalje imao 641 milion evra neto likvidnosti.

Porše, Prevara, Benzinska Pumpa
foto: Shutterstock

Porodica Porše-Piech, potomci osnivača Poršea Ferdinanda Poršea, osigurala je 25 procenata plus jednu deonicu preko holding kompanije Porše SE kada je proizvođač sportskih automobila Porše AG izašao na berzu prošle godine.

To daje porodicama blokirajuću manjinu u proizvođaču automobila sa sedištem u Štutgartu. Porše SE finansirao je kupoprodajnu cenu od 10,1 milijardu evra sa 7,1 milijardu evra pozajmljenog kapitala.

VELIKO INTERESOVANJE

Ostatak je plaćen posebnom dividendom koju je Volksvagen grupa podelila akcionarima u okviru transakcije. Porodica ima veliko interesovanje za nemačkog automobilskog giganta. Konsolidovani neto profit nakon oporezivanja iznosio je oko 5,1 milijardu evra prošle godine – oko 400 miliona evra manje nego 2022. godine.

Ali bez posebnog računovodstvenog efekta VV-ove kupovine preferencijalnih akcija u prethodnoj godini, konsolidovani neto profit u 2023. bi bio veći nego u prethodnoj godini, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Biznis.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track