UPOTREBA VODONIKA BI DOPRINELA SIGURNOSTI ENERGETSKOG SISTEMA SRBIJE Živković: Proces tranzicije mogao bi da bude efikasniji
Foto: EPS

Sa međunarodne konferencije o upotrebi vodonika

UPOTREBA VODONIKA BI DOPRINELA SIGURNOSTI ENERGETSKOG SISTEMA SRBIJE Živković: Proces tranzicije mogao bi da bude efikasniji

InfoBiz -

Upotreba vodonika, osim što bi doprinela procesu dekarbonizacije, omogućila bi i veću fleksibilnost i sigurnost energetskog sistema Srbije, uz smanjenje zavisnosti od uvoznih energenata. Uvođenje vodoničnih tehnologija nije samo tehnološki izazov, već i šansa.

Verujem da "Elektroprivreda Srbije", kao što je bila pokretač privrednog razvoja, može da bude i pokretač uvođenja vodoničnih tehnologija", izjavio je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS na otvaranju međunarodne konferencije "Vodonik - energent budućnosti".

Živković je podsetio da je vodonik jedan od izazova, ali i prilika koje nam je doneo vek u kojem je energetska tranzicija postala imperativ.

EPS
foto: EPS

- Uz vodonik, proces energetske tranzicije mogao bi da bude mnogo brži i efikasniji. Ukoliko se opredelimo za vodonik kao energent budućnosti, naš cilj mora da bude zeleni vodonik. Vreme će pokazati da li je vodonik „sveti gral“ energetske tranzicije u ovom veku i da li će značajno smanjiti emisije SO2 - rekao je Živković.

On je istakao da „Elektroprivreda Srbije“ ima znanje i iskusne inženjere koji bi mogli da pokrenu proces uvođenja vodoničnih tehnologija.

Rade Mrdak, savetnik za obnovljive izvore u Ministarstvu rudarstva i energetike, rekao je da je vodonik element koji je prepoznat kao rešenje za mnoge energetske izazove sa kojima se svet danas suočava, ali postoje prepreke koje se moraju prevazići da bi se iskoristio njegov potencijal.

- Ministarstvo rudarstva i energetike priprema Strategiju razvoja energetike Srbije i Integrisani energetski i klimatski plan u kojima će vodonik prvi put biti prepoznat u najvažnijim strateškim dokumentima. Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije već je predvideo osnov za uvođenje prvih podsticaja za korišćenje obnovljivog vodonika - rekao je Mrdak.

EPS
foto: EPS

On je naglasio da će fokus Ministarstva u narednom periodu biti osmišljavanje sistema podsticaja i pokretanje tržišta vodonika u Srbiji, ali i razmatranje uspostavljanja regionalne saradnje. Mrdak je podsetio da je Vlada zaključila Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom „Fengling“, u cilju izgradnje postrojenja za proizvodnju vodonika iz solarnih i vetroelektrana, kapaciteta do 30.000 tona vodonika godišnje, za potrebe dekarbonizacije najveće rudarske kompanije u Srbiji „Ziđin Koper“.

Na konferenciji, koju je organizovala „Energija Balkana“, učestvovali su predstavnici Privredne komore Srbije, „Elektroprivrede Crne Gore“, profesori univerziteta i naučni saradnici.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track