TREĆINA DAMA U EVROPI RADE SA SKRAĆENO: Samo u jednoj zemlji EU muškarce više štede, najviše ih je u ovim zanimanjima
Foto: Shutterstock

STATISTIKA

TREĆINA DAMA U EVROPI RADE SA SKRAĆENO: Samo u jednoj zemlji EU muškarce više štede, najviše ih je u ovim zanimanjima

InfoBiz -

Od ukupnog broja zaposlenih u Evropskoj uniji, starosti između 15 i 64 godine, u trećem kvartalu 2023. godine sa skraćenim radnim vremenom radilo je 28 odsto žena i svega osam odsto muškaraca.

Žene su registrovale veći udeo zaposlenih sa nepunim radnim vremenom u svim kategorijama zanimanja prema Međunarodnoj standardnoj klasifikaciji zanimanja (ISCO), objavio je Eurostat.

Najveća razlika između udela žena i muškaraca koji rade sa nepunim radnim vremenom zabeležena je u kategoriji osnovnih zanimanja, koja se odnose na pomoćnike, čistače ili pomoćno osoblje u pripremi hrane. Razlika je iznosila 29 procenata, pri čemu je 47 odsto žena zaposleno kao radnici sa skraćenim radnim vremenom i 19 procenata muškaraca.

kancelarija
foto: Shutterstock

Među uslužnim i radnicima u prodaji, 35 procenata žena je bilo zaposleno na pola radnog vremena, u poređenju sa 16 odsto muškaraca. Kad je reč o službenicima za podršku 29 odsto žena je bilo zaposleno sa polovinom radnog vremena i devet procenata muškaraca.

Najmanje razlike između udela radnika sa nepunim radnim vremenom registrovane su kod menadžerskih zanimanja, 10 odsto žena prema tri procenta muškaraca, kao i kod rukovaoca postrojenjima i mašinama i montažera 12 prema četiri procenta.

Izuzetak je bila Rumunija, gde je udeo muškaraca zaposlenih sa skraćenim radnim vremenom nešto veći (4%) od udela žena (3%). U Bugarskoj su žene i muškarci radili podjednako sa skraženim radnim vremenom po jedan odsto od kupnog broja zaposlenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja