AMERIČKI GIGANT PLAĆA 1,9 MILIONA DOLARA ZBOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA: 700 radnika radi u nehumanim uslovima SKANDAL
Foto: EPA/ ANGELES VISDOMINE

nagodba

AMERIČKI GIGANT PLAĆA 1,9 MILIONA DOLARA ZBOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA: 700 radnika radi u nehumanim uslovima SKANDAL

InfoBiz -

Kompanija Amazon isplatiće 1,9 miliona dolara 700 stranih radnika zaposlenih u skladištima u Saudijskoj Arabiji u okviru nagodbe zbog kršenja ljudskih prava i teške zloupotrebe radne snage, koja je tamo svakodnevno radila u zastrašujućim uslovima.

Amazon je još pre u svom blogu priznao da je angažovao stručnjaka za ljudska prava kako bi se istražilo šta se tačno u skladištima događalo, a ta spoljna organizacija je zaključila da kompanija krši brojne standarde, uključujući ispodprosečne životne uslove, brojne nepravilnosti u smislu ugovora o radu i isplate plata, kao i neblagovremeno postupanje u vezi s brojnim prigovorima radnika, piše CNBC.

Amazon
foto: Shutterstock

Priča je u dospela u žižu javnosti još prošlog septembra, kada je Amnesty International izneo svoja otkrića o kršenju prava radnika zaposlenih u skladištima kompanije u toj regiji, uz zaključak da su mnogi od njih žrtve trgovine ljudima, s posebnim naglaskom na tome da je Amazon bio svestan rizika da će njihovi radnici u tom delu sveta biti izrabljivani.

O tome su izveštavali i lokalni novinarski istraživački timovi, razotkrivši da su radnici bili prisiljeni da plaćaju i po 2.040 dolara kako bi dobili posao, zbog čega su mnogi od njih, većinom iz Nepala, morali da uzimaju pozajmice, a živeli su u neprikladnim prostorijama punim stenica, neretko i bez pitke vode i osnovnih životnih higijenskih uslova.

Iako se brojka od 1,9 miliona dolara čini visokom, kad se podeli na 700 radnika, svaki bi trebao da dobije oko 2.700 dolara, što i nije tako velik iznos. Istovremeno, Amazon je samo prošle godine imao prihod 576 milijardi dolara, odnosno 1,5 milijardi dnevno.

Kurir.rs/Jutarnji list

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track