SRPSKA KUĆA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU Srbija će se predstaviti kao poslovna destinacija i mesto istorijske baštine i kulture
Foto: Stephane Mouchmouche / AFP / Profimedia

RED JE

SRPSKA KUĆA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU Srbija će se predstaviti kao poslovna destinacija i mesto istorijske baštine i kulture

InfoBiz -

"SRPSKA KUĆA" NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U PARIZU To će biti mesto gde će se Srbija promovisati kao investiciona, poslovna destinacija, mesto istorijske baštine, bogatog turizma, kulture, tradicije i gastronomije, ali i privrede

Srbija će se na Olimpijskim igrama u Parizu prvi put predstaviti kroz projekat "Srpska kuća", najvaio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS)Marko Čadež, na prijemu povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Parizu.

- Od 26. jula do 11. avgusta ovo će biti mesto gde će se Srbija promovisati kao investiciona, poslovna destinacija, mesto istorijske baštine, bogatog turizma, kulture, tradicije i gastronomije, ali i privrede. Uz druge nacionalne kuće, odmah pored nacionalne kuće Francuske, domaćina Olimpijskih igara, Srpska kuća biće smeštena u parku La Vilet u Parizu - objasnio je Čadež.

Marko Čadež
foto: Zorana Jevtić

Kako je istakao, kroz multifunkcionalnu, kreativnu i originalnu umetničku postavku, uz pomoć savremenih tehnoloških rešenja, "Srpska kuća" na Olimpijskim igrama u Parizu ove godine biće mesto gde će se predstavljati sportska istorija Srbije, rezultati i medalje srpskih olimpijaca, EXPO2027 kompleks, dostignuća u nauci i primeni savremenih tehnologija, ali i sve uspešnija srpska ekonomija.

- Želimo da predstavimo sve ono što Srbija danas jeste, a to je da je jedna od najbrže rastućih ekonomija, koja svoj rast gradi na znanju, novim tehnologijama i inovacijama. Da je najveći izvozni proizvod Srbije danas softver, kao i da će Beograd i Srbija biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO 2027. Želimo u Parizu 2024. da napravimo vremeplov i da sve posetioce koji dođu u Srpsku kuću odvedemo u Beograd 2027. na EXPO izložbu i da zajedno igramo za čovečanstvo i budućnost - kazao je Čadež.

Podsetio je da je investicija u EXPO 2027 vredna oko 17,5 milijardi evra i da je novac namenjen za razvoj saobraćajne, energetske infrastrukture, ali i izgradnju bolnica, sportskih objekata, razvoj turizma, kulture, novih tehnologija i inovacija.

Predsednik PKS je istakao i da u poslednjih pet godina raste interesovanje francuskih kompanija za saradnju sa Srbijom i najavio je niz aktivnosti usmerenih na jačanje privredne saradnje dve zemlje.

- Uz podršku francuskih partnera, 'Medef International' i 'Busineš France', organizovaćemo niz aktivnosti usmerenih na povezivanje naših i francuskih privrednika. Jedna od njih biće poslovni forum u Srpskoj kući za vreme Olimpijskih igara, dok ćemo do kraja godine zajedno organizovati i veliki poslovni forum dveju zemalja u Parizu. Srbija je dobro mesto za investicije, jedina u Evropi ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Ruskom federacijom, Evroazijom, Turskom i Kinom - zemljama u kojima živi 2,6 milijardi ljudi - istakao je Čadež.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track